I Sokal-fängelset: “Inget är längre som det var förut”

För 25 år sedan öppnade Sokal-fängelset i Lviv upp sina dörrar för hjälp från Barnmissionen för första gången. Sedan dess har vi fått se många liv förvandlas. I helgen firades jubileet tillsammans med tidigare intagna, deras familjer och personal.

sokal5-barnmissionenDet var inte en slump att fängelset för några decennier sedan kallades för drakens gap. De som hamnade där då hade liten chans att ta sig ut levande, berättar Lyudmila Lonyuk som är ansvarig för Barnmissionens arbete i Ukraina. Tiotals människor dog varje månad till följd av olika sjukdomar som tuberkulos och dystrofi.

Men för 25 år sedan förändrades något. För första gången öppnades dörrarna för Barnmissionen och det glada budskapet om Guds kärlek.
– Det var verkligen ett mirakel, säger Lyudmila Lonyuk.
– Och sedan dess är inget längre som det var förut.

Idag har många liv förvandlats på ett mirakulöst sätt.

I många år har nu Barnmissionen tack vare givare kunnat ge kläder och skor, mediciner och mat, hygienartiklar och mycket mer. De har fått besök, samtal och böner – och deras familjer har fått stöd.

En av männen som tidigare suttit på Sokal heter Petro och är idag pastor i en församling som han har byggt och startat med hjälp av pengar som intagna på Sokal har samlat in.
– Alla bröder tackade verkligen Gud för Hans nåd. Och de tackade Barnmissionen för besöken i fängelset och att vi tog Guds ljus till denna mörka plats, säger Lyudmila. – När Guds kärlek kom till Sokal förändrades hela platsen. Hjärtan och sinnen förändrades och inget var det samma. Gud gjorde allt nytt, sa Andriy K, en tidigare kriminell, från scenen.

Idag är han gift och har sju barn. Sin fru Larisa träffade han i fängelset kort efter att han blivit frälst, och de gifte sig ungefär ett år innan han blev frigiven.
– Det var så fantastiskt att höra en sådan historia om Guds kärlek från en som tidigare suttit på Sokals fängelse.

160 personer firade tillsammans med Barnmissionen. Alla barnen fick fina presenter med leksaker, skolmaterial och kläder. Familjerna som kom dit fick böcker, matpaket, schampo, nya kläder och skor.