Aktieutdelning

Privatpersoner i Sverige som äger börsnoterade aktier kan nu ge bort sina aktieutdelningar utan att betala skatt. En dom i Regeringsrätten har gjort det möjligt att skänka sin utdelning till Barnmissionens arbete. För att slippa skatten måste pengarna doneras innan beslutet om utdelningens storlek fattas på bolagsstämman, så undersök när utdelning sker på just dina aktier.

Så här gör du

Donation får endast ske till ideella föreningar och stiftelser som har ett allmännyttigt ändamål. Enligt Skatteverket är sådana ändamål till exempel bidrag till undervisning, vård av barn, hjälpverksamhet bland behövande och vetenskaplig forskning.

För att kunna skänka din utdelning måste du ha ett VP-konto. Det räcker alltså inte med en depå. Prata med din bank så hjälper de dig.

Tänk på att donationen måste göras innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning.

Välj vilken/ vilka organisationer du ska donera till, samt vilken/vilka aktieutdelningar du ska donera och hur mycket.

Det går att donera anonymt – organisationerna som du väljer får inte veta vem som skänkt aktieutdelningen.

Blanketter

Blanketter för att föra över rättigheten till aktieutdelningen finns hos din bank eller det institut där du har ditt VP-konto eller depå. För att få mer information om hur du gör, så kan du vända dig till din bank.

Barnmissionen har även tagit fram en färdig blankett som du kan ladda ner och skriva ut. Klicka på länken nedan och välj “spara”. Fyll sedan i den och sänd den per post till oss.

Gåvoblankett – aktieutdelning

OBS! Kom ihåg att spara kvittot! Det ska bifogas deklarationen påföljande år för att du ska slippa skatt.

Ring oss gärna på tel 040-689 30 40.