Bageri skapar arbetstillfällen och mätta magar!

Brödpåsar till ett hundratal fattiga familjer delas ut varje vecka, och dagligen levereras bröd till 85 barn på olika dagverksamheter. Det som började som en dröm för Natalia Mocan på Barmissionens partnerorganisation Lumina Lumi i Moldavien, har nu blivit verklighet – ett bageri med två anställda och en engagerad församling i ryggen.

En del av kyrkan Lumina Lumi har byggts om och stora ugnar, bakbord och annan bageriutrustning har installerats. För knappt två år sedan påbörjade Barnmissionen, inom ramarna för entreprenörskapsgrenen Devent, planerna för att starta ett bageri i staden Ungheni i Moldavien. Målsättningen var att kunna ge bröd till familjer i regionen som inte har råd att sätta mat på bordet samt att skapa nya arbetstillfällen och tillföra ny kunskap. I maj i år invigdes Barnmissionens bageri med en stor bullfest!

Ett fantastiskt betyg

Borgmästaren, socialchefen, flera pastorer i regionen och många andra var på plats för 
ceremonin. Det nya bageriet är mycket välkommet och myndigheterna i staden är glada för initiativet, berättar Lennart Lindstedt som har lett projektet och arrangerat insamlingen i Sverige.
– När borgmästaren talade sa han att myndigheterna kommer att stödja verksamheten framöver, och det är ju ett fantastiskt betyg, säger han.

Stort engagemang

Förutom att två har anställts i bageriet finns också ett stort engagemang från församlingen som delar ut brödpåsar till familjer, köper råvaror och hjälper till på olika sätt.
– Detta är en hjärtesak för församlingen, säger Lennart Lindstedt. Många är engagerade och det finns en stolthet i att få vara med och dela ut brödpåsar till familjer som behöver hjälp.
Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och för många familjer på landsbygden innebär en brödpåse i veckan ett viktigt tillskott.


Utöka produktionen

I dagsläget bakas omkring 200 bröd varje dag – men kapaciteten är större än så, och målsättningen är att utöka produktionen med tiden för att kunna hjälpa ännu fler. Möjligheten att sälja bröd och bakverk till allmänheten och kringliggande församlingar finns också, det är något som skulle stärka förutsättningarna för bageriet att på sikt bli självförsörjande.