Birgitta Dahl: Arbetet med att hjälpa fortsätter

Barnmissionens team i Manila och Tacloban jobbar fortfarande hårt för att hjälpa så många som möjligt. Nu ligger fokus på återuppbyggnad av Scandinavian Village och Missionens program för traumatiserade barn är i full gång. Birgitta Dahl berättar om arbetet.

Under veckan som gått har det packats febrilt nere på Leto Center. Golvet i kyrksalen där har svämmat över av rispaket, burkmat, hygienartiklar, kokkärl osv. Detta har packats i familjepåsar och är just nu på en stor lastbil på väg till Tacloban. Bilen lämnade Manila på fredagsnatten.

Under veckan åkte också en grupp personal från Barnmissionen till Scandinavian Village för att upprätta Child Friendly Spaces. Det är tre unga tjejer, två är socialarbetare och en är från barnmötesteamet, som leder detta arbete. De är på plats sedan i tisdags och har vid detta laget haft många samlingar. De möter de yngre barnen, 4-9 år på morgnarna och de äldre 10-13 år på eftermiddagarna. Då pratar man och berättar om sina upplevelser, man får rita om man vill, man leker och tävlar, sjunger och lyssnar till berättelser. Barnen får chans att bara vara barn. Inga skolor är igång ännu så barnen blir rastlösa och har tid att grubbla över allt svårt som hänt.

Planering för inköp av återuppbyggnadsmateriel är i full gång. Korrugerad plåt till taken är det som är allra mest akut. Det har varit bedrövligt väder de senaste dagarna med mycket regn och det gör inte livet lättare för de hemlösa. Men en sak är man tacksam till Gud för: ingen behöver frysa, temperaturen ligger på 25-30 plusgrader.

Massor med människor, ja flera tusen har på egen begäran flugits ut ur katastrofområdet för att komma till släkt och vänner medan man försöker hitta en lösning på fortsättning av sitt liv.

Sedan en vecka tillbaka fungerar det kommersiella flyget till Tacloban så Thord kommer att flyga ner dit tidigt på tisdag morgon. Han behöver få en egen uppfattning om det renoveringsarbete som behöver göras i Scandinavian Village, möta folket där och de ledande i byn. Han ska också titta på möjligheterna att sända ett hälsoteam dit från Barnmissionen.

Birgitta Dahl

Stöd katastrofarbetet