Efter 11 år: Nu lämnar Thord och Birgitta Dahl över

Det har inneburit glädje och tårar, kamper och segrar – men inte minst utveckling och förvandlade liv. Efter 11 år och många dyrbara insatser på Filippinerna är det snart dags för Thord och Birgitta Dahl att åka hem till Sverige igen.
– Vi tar med oss väldigt få prylar hem, men vi tar med oss massor utav minnen. Många gläldjeämnen och även sorgeämnen, men mest glädje, säger Thord Dahl.

thord-birgittaAtt vara i Guds plan och vara till hjälp för människor. Det är en tydlig livsinriktning Thord och Birgitta Dahl har haft sedan de var unga.
– Det håller faktiskt hela livet ut. Det har burit oss och gjort att vi har orkat med, säger Thord Dahl.
Och visst har det varit en viktig faktor i arbetet som ledare för Barnmissionens arbete på Filippinerna sedan 11 år. Arbetet på Filippinerna är Barnmissionens både äldsta och största – här finns en stab på över 70 anställda, skolor, en barnby, yrkesutbildningar, mikrokredit-program, kliniker och mission i församlingar. Och utmaningar har det inte funnits någon brist på.
– Man får ha förtröstan och tro på att saker kommer lösa sig och att de kommer falla på plats en dag. Vi har den kristna tron och vi kan vara ledda av Gud. Vara ett redskap i Guds hand, säger Thord.
– Thord är en visionär, och har alltid varit, säger Brigitta Dahl.
– Den sidan har fått blomma här ute, han har sett något, jobbat på det och genomfört det. Lyckas man blir det lättare att våga nästa grej som börjar som en vision och sedan blir sann, säger Birgitta Dahl.

Dags för något nytt
När det nu är dags att lämna över arbetet är det mycket känslor inblandade.
– Det finns ett inslag av sorg i det också, man rycks ju in i arbetet och tar det bra med det dåliga, upplever kamperna och segrarna, säger Birgitta Dahl.
– Man lever ju med jobbet som en del av sig själv.

Men att det nu är dags för något annat och att arbetet på Filippinerna är redo för nya ledare är båda överens om.
– Jag har sett att det behövs ett ledarbyte. Så är det här och överallt, att om man har samma ledare i många år kan det lätt stanna vid den ledarens tankar och kapacitet, säger Thord Dahl.
Men visst är det emotionellt, tycker Thord.
– Det handlar ju om 70 personer som har varit våra arbetskamrater, många av dem som vi träffar varje dag och delar glädjeämnen och sorgeämnen med. Vi känner deras familjer och deras barn.
– Så det är klart att det känns när man lämnar såhär, säger Thord Dahl.

Just nu har ungefär hälften av de två överlämningsmånaderna gått, och både Thord och Birgitta är väldigt glada att lämna över till Torbjörn och Eva-Mari Blomquist som nu är på plats och mitt uppe i introduktionen.
– Det är ju fantastiskt roligt, för vi gjorde för en tid sedan en profil på vem som vi skulle vilja lämna över arbetet till.
– Och nu har vi det, strängt taget, precis det vi sa att vi ville ha då, säger Thord.
Det är något som gör det lite lättare att lämna arbetet – att de vet att det fortsätter i väldigt goda händer.
– Det är som klippt och skuret, vi kunde inte begära något bättre.

En händelserik tid
Under åren finns det många händelser som sticker ut. En av dem är tyfonen Haiyan som drog in över Filippinerna november 2013, ödelagde stora områden och tog 10 000 människors liv.
– De där veckorna efter Haiyan är de mest emotionella vi har varit med om, berättar Birgitta.
– Vi såg den fulständiga förödelsen på tv, människor som förlorat sina familjer. Som letade efter sina barn och grät och skrek.
– Även om vi gjorde mycket i Barnmissionen för de som drabbades var det bara för mycket.

Men åren har inneburit en hel del glädjeämnen också. Allt från ekonomiska mirakel till förvandlade liv. En speciell händelse från 2009 minns Thord speciellt. Thord och Birgitta hade under en tid haft visionen av den barnby som nu finns på plats, och Thord hade blivit uppmanad att skriva ner visionen och ett kostnadsförslag, vilket han också gjort. När Thord en natt hade svårt att sova och slog på datorn såg han ett milt uttryckt förvånande e-mail.
– Det stod att vi hade fått fyra miljoner kronor till arbetet. Jag fick läsa det tre, fyra gånger innan jag fattade vad det stod. Jag trodde att det skulle vara en lång process av att många hjälptes åt, säger han.
Men där och då blev drömmen om barnbyn möjlig. Vid tidpunkten visste Thord inte vem som låg bakom gåvan, men det visade sig senare vara Biltema som bekostade byggnationen.

En annan speciell händelse var i ett möte där personer som fått sin skolgång bekostad av Barnmissionen berättade om sig själva och vad stödet betytt för dem. En av personerna där var väldigt tacksam för att Barnmissionen hade hjälpt henne med skolgång som liten, något som gjorde att hon nu hade ett jobb.
– Men det som var ännu viktigare, sa hon, viktigare än en utbildning, var att hon under de åren också hade fått en levande tro på Jesus Kristus, och att det hade förvandlat henne, berättar Thord Dahl.
– Tuff som man är strömmade tårarna ändå ner för ansiktet på mig. För en gammal missionärsräv som jag kändes det väldigt rätt och det var en stor glädje.

Ännu dröjer det ett par månader innan Thord och Birgitta är hemma i Sverige igen. Men väl tillbaka är de redo för något nytt – och är inte ett dugg intresserade av att lägga av.
– Vi har med oss en djup vilja att även om vi är närmare 70, vill vi göra mer för Jesus, säger Thord.