Familjen räddades från splittring

ostap1Förändrade liv. Ostaps unga mamma hade bestämt sig för att lämna sin nyfödda son på sjukhuset i Lutsk. Men genom kärlek och hjälp fick historien en helt annan fortsättning!

En morgon för ett par år sedan fick Lyudmila Lonyuk, som leder vårt arbete i Ukraina, ett samtal från Barnmissionens partners på familje- och ungdomsavdelningen i Lutsk. De berättade att en 20-årig kvinna ville lämna bort det barn hon hade fött dagen innan. Kvinnan, Halyna, var student och barnets pappa fanns inte med i bilden. Hon var rädd för att ringa sina föräldrar i hembyn och berätta om barnet. Hon hade inte berättat att hon var gravid och nu var hon naturligtvis rädd för hur de skulle reagera. Så den unga mamman bestämde sig för att lämna sin son på sjukhuset. Det kunde ha blivit en sorglig historia.

Men kvinnan från familjeavdelningen sa att Barnmissionen kanske kunde hjälpa den unga mamman och hennes pojke. Kanske skulle hon välja att behålla sitt barn om de pratade med henne?

Historien rörde Lyudmila väldigt mycket.
– Vi plockade ihop fina kläder, en barnbibel och andra saker till Ostap och skickade det till sjukhuset, berättar hon.
– Barn är Guds välsignelser och vi ville hjälpa den unga mamman. Hon var inte en dålig mamma, bara ung, ensam och väldigt osäker på sin framtid.

När Halyna hörde om Guds kärlek och när hon såg alla gåvor som ni, våra givare, skickade till Ostap, blev hon väldigt rörd. Hon älskade såklart sin son, men hon var rädd och undrade hur hon skulle kunna ta hand om sin bebis Ostap.
– Jag tror att hon hade tusentals frågor och inte ett enda svar, säger Lyudmila. Men Gud förändrade situationen på ett ögonblick.

Kvinnans föräldrar åkte till sjukhuset i Lutsk med stor oro och många frågor.
– Men när de såg den lilla bebisen och hur många som visade omsorg om Ostap, när de kände Guds stora kärlek, då smälte deras hjärtan, säger Lyudmila.
Föräldrarna bestämde sig för att stödja sin dotter och sitt lilla barnbarn.
– Det var så fantastiskt när Halyna sa: ”Jag trodde jag var ensam i den här världen, men Gud har skickat så många för att hjälpa mig. Jag är inte rädd längre, allt kommer att bli bra med mig och min lilla bebis!” , berättar Lyudmila.

Nu är allt bra med Ostap, han växer upp med sin mamma, mormor och morfar som älskar honom.
– Ibland ringer Halyna till Barnmissionen och berättar om hur det är med dem, berättar Lyudmila.

Halyna har nu blivit klar med sina studier och ska börja arbeta.
– Idag är det helt omöjligt att tänka sig hur det skulle bli om hans mamma lämnade honom, säger Lyudmila.
– Barnmissionens arbete är väldigt speciellt – Gud satte oss där hans minsta är i nöd. Och det är så underbart att kunna hjälpa!