Förberedelser

Den här tiden på året väntar vi på att mangoträden ska slå ut i full blom för att så småningom bära frukt. Egentligen är det ju mycket roligare och bättre med mango men utan blommor blir det ju ingen frukt. Det är samma sak med all odling. Utan sådd ingen skörd och plantorna som ska växa behöver skötas för att de ska ge avsedd avkastning. Jag brukar ägna ett par timmar varje lördag åt min hobbyodling. Just nu skördas paprika, chili och bladgrönsaker. Jag har tomater på tillväxt och ett par papaya träd som börjar ge frukt. Det är härligt att få se resultat av sin ”möda”.

Favoritfrukten Mango!

Det är babyboom bland personalen i Children´s Mission Philippines. Tre bäbisar är på g (och det hinner kanske bli fler…) och fyra föddes förra året. Väldigt roligt tycker vi och ger också hopp för framtiden. Graviditeten är en tid av tillväxt och utveckling för barnet men också en förberedelsetid för de blivande föräldrarna.

I barnbyn försöker vi också att få till en förberedelsetid för familjerna som ska ta emot nya barn. Ibland vet vi i alla fall två veckor i förväg att det är nya barn på gång men ibland blir tiden kortare. Men hur som så är välkomnandet av de nya barnen mycket viktigt för att få dem att känna sig som hemma. Det brukar bli en välkomstfest första dagen, då även barn från andra familjer bjuds in. I Januari, välkomnade vi två barn och fick också flytta fyra barn från ett hus till två andra familjer eftersom en husförälder hastigt bestämde sig för att sluta. Det är svårt att i förväg veta hur en sådan flytt ska fungera både för barnen och de nya föräldrarna men det har gått jättebra och barnen är glada och nöjda över sina nya föräldrar och syskon.

Nya barn i barnbyn

En pojke, som flyttade in hos en av familjerna i barnbyn, upplevde en helt förändrad livssituation när han kom hit. Förut levde han i misär tillsammans med en missbrukande pappa som ofta slog honom, inte gav honom tillräckligt med mat och inte såg till att han fick gå i skolan. Väl i barnbyn fick han för första gången uppleva att det finns människor som älskar honom och som vill hjälpa honom utvecklas på alla plan i livet. En kväll, när han hade bott hos sin nya familj i lite mer än en vecka, satt hela familjen och åt kvällsmat. Pojken åt snabbt upp sin tilldelning av kött eftersom han var så hungrig. Pappan i familjen såg det och frågade om han önskade mer och gav honom en bit av sitt eget kött. Då började pojken gråta av glädje och tittade på pappan och sa: ”TACK min nya PAPPA! Jag har aldrig haft en snäll pappa förut men nu har jag det och en helt ny familj”!

Vår önskan med barnbyn är att tiden som barnen är här verkligen ska ge dem en bra och stabil grund för att de ska klara sig på egen hand längre fram i livet. Några av barnen behöver extra mycket stöd och därför förbereder vi nu för att anställa en speciallärare med utbildning i bland annat talterapi. Andra barn, som pojken ovan, som inte har fått börja skolan förrän mycket senare än normalt ger vi också stöd för att de ska kunna klara av sin skolgång, till och med High School, förhoppningsvis innan de fyller 18.

Ånga och aska kommer ur vulkanen

För mig är söndagskvällarna en förberedelsetid för veckan som kommer. En del av veckans arbete går att planera och annat bara kommer akut. Som t.ex. när vi var i väg i Bicol på reliefarbete pga. vulkanutbrottet. Tack för era gåvor till den insatsen! Vi vet i dagsläget inte hur länge människorna behöver stanna i de olika evakueringslägren men vi återkommer med mer information om kommande insatser när de behövs.