Hjälp till krigszonen

Hjälpen till familjer och flyktingar i krigszonen är en viktig del av Barnmissionens arbete i Ukraina. Mitt i sommarens aktiviteter och barnläger gjordes en resa till östra Ukraina för att nå ut till människor som drabbas av kriget.

Ge en gåva
ato-9Att ta sig fram i östra Ukraina och krigszonen är svårt just nu. Under den fyra dagar långa resan blev Barnmissionens buss stoppad i många kontroller – men hjälpen nådde ändå hela vägen fram.

Under resans gång delade teamet ut 600 matpaket, 2000 nya t-shirts, 65 lådor med medicinsk utrustning, mängder med leksaker och andra förnödenheter.

Ett av besöken gjordes på ett hem för funktionshindrade barn i Dnipropetrovsk. Där bor 130 barn och alla fick fina presenter.
– Det är inte vanligt att de får besök på hemmet, så vårt team hade ett väldigt speciellt och rörande möte med barnen, säger Lyudmila Lonyuk.

Även sjukhus, kriscenter och vårdinrättningar i Donetsk, Dnipropetrovsk och Poltava fick ta emot mat, medicinsk utrustning och kläder. I byn Reshetylivka anordnades också en så kallad Day of Social Justice – dag för social rättvisa – tillsammans med lokala myndigheter. Där delades 150 matpaket och kläder ut till flyktingfamiljer som lever under svåra omständigheter.

ato-6Under ett av stoppen delade Barnmissionens team ut mycket speciella t-shirts till soldater. Under två veckor har barn som har föräldrar eller andra anhöriga i krigszonen fått måla på t-shirts till soldaterna – och gåvorna togs emot med glädje.
– Många av dem har barn hemma och det var väldigt rörande att se hur glada de blev för tröjorna, säger Lyudmila Lonyuk.
– Barnen saknar sina pappor, de vill att de ska komma hem och att det ska bli fred i Ukraina.

Lokala myndigheter överallt har visat sin tacksamhet och delat ut diplom till Barnmissionen.
– Men vår högsta belöning är glädjetårarna hos de människor som är i nöd, tacksamheten från föräldralösa och leenden från hemlösa och människor på flykt, säger Lyudmila Lonyuk.

Hjälp oss att hjälpa fler genom att ge en gåva här!