I träning för att bli mamma

På Filippinerna tar Barnmissionens barnby emot barn som är föräldralösa, övergivna eller socialt utsatta på olika sätt. Just nu bor 31 barn i byn – barn som har fått en ny familj och en trygg tillvaro. Angely Barasi är just nu trainee för att bli mamma i byn. 

AngelyAtt vara mamma i Barnmissionens barnby är är inte ett jobb som alla andra. Varje hus har 8-10 barn och en mamma som tar hand om familjen. Det är ett stort ansvar. De kvinnor som är mammor i byn ägnar sina liv åt att ta hand om utsatta och övergivna barn – de blir barnens nya trygghet. Därför är Barnmissionen otroligt noggranna när en mamma rekryteras till byn.

När Angely, som själv är mamma till 5 barn som nu är vuxna och studerar, fick höra om barnbyn och att de sökte personal valde hon att söka direkt. Att få chansen att arbeta med att hjälpa utsatta barn tilltalade henne. Angely vet själv hur det är att behöva kämpa för att få mat på bordet.

Innan Angely fick barn läste hon till el-ingenjör på universitetet. Men efter 2,5 år blev hon tvungen att avsluta sina studier eftersom hon blev gravid. Med åren fick Angely och hennes man fem barn, och ofta fick de kämpa för att få ekonomin att gå ihop. När Angelys man dog i en olycka för drygt två år sedan blev situationen desperat. Angely visste inte hur hon och familjen skulle klara sig. För att försörja sig och familjen började hon sälja konstgjorda blommor och ibland träkol på marknaden. Men situationen var ofta svår och ibland var ris och soya det enda Angely kunde sätta fram på middagsbordet.

När Angely fick höra om tjänsten på Barnmissionen sökte hon direkt och blev väldigt glad när hon fick tillfälle att gå på intervju. Under intervjun och mötet med föreståndaren och annan personal blev hon ännu mer övertygad om att hon ville bli mamma i byn, och när hon fick erbjudandet att börja på trainee-programmet tvekade hon inte en sekund.

Vägen till att bli mamma i barnbyn är inte som vilken rekryteringsprocess som helst. För att få ansvar för barn i ett hus i byn krävs att man gått trainee-programmet minst ett år. Det är både för att mammorna själva ska veta vad de ger sig in på och för att Barnmissionen ska kunna se att det är en person som passar bra för tjänsten och uppdraget.

Angely har nu varit i barnbyn i 9 månader, och om några månader kan hon få ta emot barn själv, i ett eget hus i byn.
– Nu arbetar jag på Barnmissionen och mottot “Med Herren för barnen” är verkligen det jag strävar efter, säger Angely.