Kampen mellan skolan och dagens behov av mat

860 – så många är de skolbarn på Filippinerna som får stöd för sin skolgång av Barnmissionen. Emma och Kenneth Newman är just nu på Filippinerna som volontärer och har pratat med några av dem i Payatas. 

Människorna som bor i Payatas lever främst av att sortera sopor på soptippen. Gatorna som vi går på ligger intill sopberget och där bor tusentals familjer. För barnen är det ingen självklarhet att få gå i skolan, då de ibland behöver vara hemma och passa sina syskon och många av dem har inga pengar till skolgång. Skolan är gratis, men skoluniform, skolböcker och pennor m.m. måste man betala själva.

Jessa, en tjej på 18 år,  har flera gånger funderat på att sluta skolan för att hjälpa till hemma.jessa4 Hon brottas med det dagligen, eftersom hennes far, Bonifacia, är sjuk och gammal. Jessa har endast två år kvar tills hon är klar med sin college utbildning, men familjen har det tufft idag och de behöver pengar till mat nu. Jessa får stöd att gå i skolan via Barnmissionens Sponsorprogram, stött av ABC Island. Sponsringen är det som kommer att ge henne möjlighet att komma vidare.

Utbildningen hon går på, ” Hospitality and Restaurant Services” hoppas hon ska ge ett jobb som kan betala utbildningen till fler av hennes 5 syskon. Ingen av hennes syskon eller föräldrar har gått klart skolan. Hennes äldsta bror, 27 år gammal arbetar på soptippen. Brodern som är 25 år gammal är gift och har två egna barn. Jessas mamma, som är 48 år gammal, arbetar 2 dagar i veckan som städare och tjänar 350 pesos/dag. Pappan kämpar med astma och har svårigheter att stå och gå, han är 60 år gammal och han arbetar extra när han orkar och kan.

Här på Filippinerna hjälps familjen åt, individualism finns inte utan alla bidrar till att få lite mat på bordet. Jessa bär ett tungt ansvar på sina axlar, då hennes skolresultat kan hjälpa hennes familj till en bättre framtid. Det är svårt att sätta ord på behoven som finns, men ett som är säkert är att varje liten peng som kommer in gör definitivt stor skillnad i människors liv här. Att bidra till barns utbildning ger inte bara barnet ett lyft utan även en hel släkt, eftersom man hjälps åt.

Jessa är en vacker tjej med ett stort leende,som berättar för oss att hon är glad för sina vänner i skolan. Hennes klass består av 42 elever. Skolan börjar kl. 15 och slutar kl. 21 och det tar cirka en timme för henne att ta sig dit. Hennes dröm är att få arbeta som turistguide en dag. Vi blir lite nyfikna på vad hon skulle vilja visa oss om vi var turister. Hon svarar lite blygt, Boracay och Manilas Luneta park eftersom det finns mycket av Filippinernas historia där. Vi uppmuntrar henne att fortsätta kämpa på med skolan, så hon har möjlighet att komma närmare sina drömmar, då vattnas hennes ögon och hon ler.

Emma och Kenneth Newman