Mer hjälp är på väg


Missionschef Bo Wallenberg och det andra sjukvårdsteamet har landat i Tacloban ikväll, svensk tid. Med sig har man cirka 1 000 kg utrustning och nödhjälp. Hjälpen når sakta fram, men förutsättningarna för att transportera förnödenheter och att hjälpa på plats är fortfarande mycket svåra. Imorgon torsdag väntas ytterligare hjälp nå fram.

Situationen i Tacloban är fortfarande mycket svår. Det rapporteras om våldsamheter i samband med människors jakt på vatten och mat. Några hjälporganisationer har nu tagit sig till Tacloban och i samverkan med myndigheter arbetar man febrilt för att undsätta de drabbade. Bo Wallenberg rapporterar att några konvojer med förnödenheter blivit attackerade och att det förekommit skottlossning.

Barnmissionens andra konvoj med vatten, mat och sjukvårdutrustning släpptes igenom vid lunchtid (Filippinsk tid). Ekipaget eskorterades av polis. Vi blev alla gripna av stunden när en av polismännen berättade att han har växt upp i byn “Scandinavian Village” som Barnmissionen byggde i Tacloban för 19 år sedan. Polismannen har alltså stått under vår omsorg och idag kunde han bidra med säkerhet kring Barnmissionens fortsatta insatser…
Enligt rapporter är “Scandinavian Village” totalförstörd. Ett långsiktigt åtagande för Barnmissionen blir troligen att återuppbygga byn.

Vi fortsätter med våra ansträngningar att transportera ytterligare vatten, mat och utrustning till de drabbade områdena, antigen via flyg eller marktransport.
Två fordon kommer att köpas in till transporterna och detta bekostas av Humedica.

Barnmissionen har varit i kontakt med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som är på väg med ett insatsteam samt två transportflygplan till Filippinerna. Teamet har landat och skall nu samordna sig. Flygplanen förväntas landa på torsdag. Man kommer att ha flygplatsen i Cebu som sin utgångspunkt och därifrån förflytta sig mellan de drabbade områdena.
Barnmissionen och MSB kommer att söka kontakt på plats för att undersöka om samverkan kan bli aktuellt.

Stöd katastrofarbetet