Operation Skokartong: Julklappar till alla

Barn i Ukraina med sina presenter.

JULKLAPPAR. Skolbarn i Skåne gör julklappar till barn i Ukraina. Mikael Joumé besökte förra veckan Backaskolan i Grevie och Korallens förskola i Båstad för att presentera Operation Skokartong.

– Jag berättade om vikten av att hjälpa dem som inte har det lika bra som svenska barn, säger Mikael Joumé som besökte skolorna och visade bildspel för barn, lärare och föräldrar. Och det fanns mycket respons, frågor och associationer.
– Det är ett härligt engagemang, säger han.
Varje år genomför Skandinaviska Barnmissionen tillsammans med skolor och förskolor något som kallas Operation Skokartong. Projektet handlar om att elever gör en julklapp till ett fattigt barn i Ukraina. De kommer överens om något som ska packas ner i en skokartong som sedan blir en julklapp. Det kan vara pennor, ritblock eller tandborstar, till exempel.
– Sedan ska barnen också skicka med en av sina leksaker som de tycker om, det får gärna svida lite, säger Bo Wallenberg på Barnmissionen.
Till det skickar barnen också med ett litet brev på engelska om sig själva och slår sedan in kartongen i fint julklappspapper. Det blir en julklapp till ett barn som annars inte hade fått någon.
– Det brukar också ge en spinn-off. Syskonen vill ofta också packa en kartong och sen vill mamma också göra något.
Operation Skokartong är en del av Barnmissionens julprogram som varje år når ut till 50 000 människor i Ukraina med matpaket och julklappar.

Kommentera