Rogelios dröm om att rita hus

Många tvingas försörja sig genom att sortera och sälja sopor på Manilas många olika sopberg – en livsfarlig arbetsplats. 10-årige Rogelios familj är några av dem, men själv har han fått möjligheten att gå i skolan. Emma och Kenneth Newman är volontärer på Filippinerna och har träffat familjen Bantilo. 

bantilo2Familjen Bantilo bor i ett väldigt enkelt hus precis nedanför ett av Manilas enorma sopberg. Smokey Mountain har spytt ut sina ångor under årtionden och tusentals människor livnär sig varje dag på att sortera och sälja sopor, så gör även 10 årige Rogelios pappa och mamma. Dagligen tjänar de mellan 150-300 peso var, men det räcker inte till det allra nödvändigaste. Rogelio har sju syskon och han är yngst.

Rogelios storasyster berättar att Rogelio ibland måste gå till skolan. Den ligger tre kilometer bort och att gå den sträckan tar mer än en timme. Anledningen är att familjen inte har de pesos som krävs för transporten till skolan, vidare berättar hon att familjens situation är mycket ansträngd. Ibland har de bara råd att äta ett mål om dagen vilket ibland innebär att Rogelio går till skolan med en tom mage. Självklart är det ibland svårt att följa med i undervisningen och tillgodogöra sig kunskap. Rogelio lider dessutom av tuberkulos som han behandlats för, men han har blivit återinfekterad eftersom övriga i familjen också har sjukdomen. Rogelios pappa och mamma har förmodligen smittat honom, eftersom de jobbar i en fullständigt livsfarlig och ohälsosam miljö på sopberget. Då de dessutom inte äter så mycket är de självklart mer mottagliga för infektioner och olika slags sjukdomar.

Rogelio är familjens stora hopp, sponsorprogrammet som ABC Island driver genom Barnmissionen möjliggör skolgång och utbildning för honom och det ger förmodligen en tryggare framtid än jobbet på soptippen. Rogelio går nu i fjärde klass och han är den som kommer att vara högst utbildad i familjen om ett år, eftersom ingen annan i familjen har gått klart den 6-åriga grundskolan som är obligatorisk på Filippinerna. Rogelio berättar själv att han tycker att teckning är det roligaste ämnet och visar stolt upp ett fint hus han har ritat. Rogelio säger sedan att det svåraste i skolan är engelskan.

Trots alla motgångar som familjen har haft möter vi en hjärtlig och varm atmosfär när vi blir inbjudna till Bantilos enkla hem. Man uttrycker sin tacksamhet över hjälpen man får, men vi förstår också hur svårt det är för familjen att klara sin vardag.

Livet kommer att gå vidare som vanligt på soptippen med ständigt nya sopor att sortera, men för Rogelio kommer skolan att vara en verklighet. En plats där han kan få drömma och fortsätta att rita fina hus.

Emma och Kenneth Newman