Sommarlov, volontärer och objudna gäster

Senaste bloggen skrevs i påsktid och i går var det Kristi Himmelfärdsdag men det firas inte som en helgdag här i Filippinerna. Däremot är det “a non working day” på måndag eftersom det då är dags för lokala val i varje kommun.
Under den senaste månaden har vi haft besök av dotter och måg och fem svenska volontärer har bidragit med sina talanger och förmågor för att hjälpa oss i vår mission att hjälpa de fattigaste barnen och deras familjer.

För ett par veckor sedan, i en och samma vecka, fick vi dessutom tre objudna gäster – tre ormar som tog sig in i dels vårt hus och dels på vår klinik. Inte så trevligt med sådana besök men nu är de flyttade till andra sidan muren.

Sommaren är här med full kraft i fråga om värme och sol. Barnen har sommarlov och eftersom många av barnen i våra områden inte har ekonomiska möjligheter att åka på semester eller liknande så försöker vi hjälpa till att anordna aktiviteter så att de ändå ska få uppleva att det finns roliga och meningsfulla saker att göra. Vi anordnar läger, sommaraktiviteter tillsammans med olika kyrkor, sommarskola mm.

För barnen i barnbyn har sommarlovet så här långt inneburit att alla över 10 år har varit med på läger, barnen som är under 7 år fick en egen badpool av svenska gåvogivare medan de äldre har fått vara och bada, leka och simma på den närbelägna resorten. Några av barnen har deltagit i olika pyssel, sång, musik, dans och sportaktiviteter tillsammans med volontärerna.
Vår dotter och hennes man, som båda är duktiga på att baka och mycket förtjusta i efterrätter, bjöd 11 av barnen (så många som rymdes i

en av våra bilar och var för små för att vara med på läger) på en utflykt till ett nyöppnat ”Efterrätts museum”.
Det var jätte uppskattat och blev en heldagsutflykt med många roliga och söta minnen att bära med sig.
I den normala budgeten, som vi har för barnbyn, ryms tyvärr inte pengar för utflykter och extra aktiviteter. Så det är jättevälkommet när sponsorer och gåvogivare ger oss pengar, t.ex. i samband med en födelsedag för speciella utflykter och aktiviteter. Tack till er som bidragit hittills!