Succé när Öppna Hjärtat på Center Syd invigdes

Porslin, glas, mängder med möbler, lampor, kläder, leksaker, böcker – och till och med en moped. Den nya butiken på Center Syd i Löddeköpinge står redo för anstormningen. Och väl är väl det, för redan innan klockan slår 11 står många förväntansfulla besökare utanför dörren och väntar på att släppas in.

För mer information om butiken – klicka här.  

I lördags hölls den lyckade invigningen Barnmissionens fjärde Second hand-butik Öppna Hjärtat. Denna gång på Center Syd i Löddeköpinge. I ett par månader har ett ivrigt gäng personal och volontärer arbetat hårt för att göra den nya butiken redo. Väggar har målats, varor tagits emot, prissatts och varsamt satts ut i butiken som nu är fylld till bredden. Här finns något för alla som vill fynda.

Och det var det en hel del som ville i lördags – totalt fick butiken 800 köpglada besökare!

Roger Johansson sätter ner sin trave med 6 stolar i Arne Jacobsen-stil för att prata lite. För honom och hans fru är det här med second hand mer av en livsstil, berättar han. De handlar själva med begagnat och tycker att man måste tänka på miljöaspekten.
– Mer eller mindre allt i huset är köpt begagnat, det är viktigt att återanvända, säger han.

Inger Tilly och Maria Olander tycker den nya butiken är toppen.

Inger Tilly och Maria Olander tycker den nya butiken är toppen.

Så är det fler som tänker. Varför köpa nytt och dyrt när man kan återanvända ett exemplar som är precis lika bra, och för en billigare peng? Så resonerar Inger Tilly och Maria Olander, två arbetskamrater som själva är från Löddeköpinge.
– Det känns bra med återvinning i detta konsumtionssamhälle, säger Maria Olander.
– Då kan den som tycker om att unna sig göra det med gott samvete.
Hon tycker det är lika bra att köpa glas på second hand eftersom de ändå går sönder hela tiden. Och fler besök på Öppna Hjärtat lär det bli.
– Här är så fina grejer, bra priser, stort och bra och ett bra läge. Det här kommer nog gå jättebra, säger Maria Olander.

Anders Olsson som är ansvarig för Barnmissionens butiker välkomnade de förväntansfulla gästerna.

Anders Olsson som är ansvarig för Barnmissionens butiker välkomnade de förväntansfulla gästerna.

Det finns flera goda anledningar till att driva second hand-butiker. Den uppenbara miljöaspekten är en, men en otroligt viktig del är också att allt överskott går till Barnmissionens biståndsarbete i många olika länder. Det berättar Anders Olsson, ansvarig för Barnmissionens butiker, i sitt invigningstal inför den väntande skaran utanför butiken. För ett år sedan var han själv i Bangladesh och fick besöka en skola med 300 elever vars föräldrar inte har råd att betala deras utbildning.
– Deras skolgång bekostas av överskottet från vår butik i Ystad, är inte det fantastiskt?

Och att välgörenhet är det viktigaste, det tycker Maj-Lill Jönsson och Veronica Dunér som hade sett en lapp om invigningen och genast kände sitt ansvar.

Maj-Lill Jönsson och Veronica Dunér hade själva lämnat in flera saker.

Maj-Lill Jönsson och Veronica Dunér hade själva lämnat in flera saker.

– Då tänkte vi att, ja, då får vi ju samla ihop lite saker eftersom det går till välgörande ändamål, säger Maj-Lill Jönsson.
Kläder, lampor och en symaskin är några saker de hoppas ska komma till glädje hemma hos någon annan.
– Och vi vet ju att det här går till välgörenhet, det är det som är det viktiga, säger Maj-Lill Jönsson.

Tor och Irene Larsson har också kommit till invigningen. Men inte för att fylla på förråden – snarare tvärtom. De vill veta när de kan lämna in saker eftersom många av deras möbler och andra saker inte kommer få plats när de flyttar från sitt stora hus till ett mindre boende.
– Det känns ju hemskt att köra det till tippen, tycker Tor.
Själv är han van vid det här med välgörenhet, han har varit med i föreningen Lions i 38 år.
– Jag vet vad det är att hjälpa folk, säger han.
– Jag har liksom det i hjärtat.