Toaletter till tusen!

Att ha en toalett hemma är en självklarhet för många. Men så är det inte i Loki, nordvästra Kenya – och det gör bland annat att sjukdomar lättare sprids. Därför gör det stor skillnad att det just nu byggs 20 nya latriner i Loki som kommer kunna användas av flera hundra personer. Du kan hjälpa oss bygga fler! 

latrin-loki1

Till webbshoppen

Drygt 120 latriner har hittills placerats ut i Loki med omnejd och folk står i kö för att bli nästa mottagare i vårt ”cost-sharing” projekt. Mottagarna får gräva brunnen enligt våra instruktioner, se till att ta fram sand och sten, vattna plattan som vi gjuter nära hålet och hjälpa till att montera upp huset när det kommer. Och kontraktet som man skriver på innehåller dessutom klara instruktioner om städning, skötsel och allmän renlighet.

En del av de latriner som byggts har gått till skolor och andra till kyrkor eller institutioner, men de flesta används av boende i olika bydelar. I de flesta fall är det minst 10 kanske så många som 25 som använder en enda latrin – där det inte fanns någon enda tidigare kanske. Kan ni föreställa er hur det kunde vara med lukten och hälsorisken?

Nu har vi påbörjat nästa omgång med drygt 20 latriner. Igår hade vi ett ”latrinseminarium” för glada klienter och grabbarna i verkstan, Duncan, Elija, Samuel och Jeremiah är i full gång med kapning, svetsning, bockning osv av beslag och stommar till husen. Gjutning av plattorna börjar i veckan som kommer.

Duncan som själv delar en latrin med ett drygt tio-tal personer bekräftar att man märker tydligt hur folk i hans by är friskare nu sen så många fler har tillgång till en ordentlig latrin!

För 2,800 kr kan du få vara med och göra en markant förbättring av miljö och hälsa för 10-20 personer, kanske fler!

När hålet är fullt om några år, gräver man ett nytt, flyttar hela ekipaget med hjälp av några starka armar och sen planterar man ett träd i det gamla välgödda hålet!

Köp en latrin i vår webbshop!