Två månader efter tyfonen

Spåren efter tyfonen syns fortfarande tydligt och utmaningarna är svåra. Samtidigt byggs det i Scandinavian Village och skolornas tak är nu på plats. Birgitta Dahl skriver om läget just nu.

Naturen är ödelagd, husen är krossade, människorna lever i ständigt mörker nattetid, många bor i UNICEF tältläger och får mat varje dag för att överleva. Massor av människor sörjer någon familjemedlem som dog, en del sörjer hela sin familj.

Världssamfundet gör ett stort jobb i rehabiliterings-arbetet och den filippinska staten gör sitt. De senare bygger tillfälliga bostäder åt hemlösa, men nu kritiseras deras storlek. 8,64 kvadratmeter per familj. Hur ska det se ut om du har 6-7 barn? Återuppbyggnaden av området som är drabbat, hela Italiens yta, kommer att ta åratal.

Tack o lov finns det glädjeämnen också. I Scandinavian Village har alla de fyra skolbyggnaderna fått tak över sig och nu börjar renoveringen inomhus med målning. Alla i byn har ställt upp och gör ett fantastiskt jobb tillsammans. Det har varit ca 200 personer som burit material- bräder, plywood till innertak och korrugerad plåt till yttertak. Det har sågats, filats och bankats och spikats. Allt under glada tillrop och munter ordväxling.

Att se DETTA lyfter en del av stenen i  mitt hjärta.

Birgitta Dahl