Tyfonen på Filippinerna

Bara i år är det nu den 16:e tropiska tyfonen som drabbar Luzon,  Filippinerna. Och detta på två-årsdagen efter tyfonen Ondoy. Det regnade stadigt från tidigt på morgonen och vi följde ovädret på kartor under dagens lopp. Tyfonens beräknade kurs gick utefter östkusten och redan på måndagen uppmanades tusentals människor att evakuera från sina hem. Alla mindes den förödande stormen Ondoy eller Ketsana som den hette i västvärlden.

Tisdagen den 27:e, kom tyfonen in över Manila

med kraftiga vindar och mer ihållande regn. Alla floder och vattendrag i staden rann fulla. Detta betyder att lågt liggande områden och speciellt kåkstäder i stan drabbas värst eftersom man bygger sina skjul utefter vattendragen.

Vindstyrkorna nådde upp till 130-160 km/h

Alla skolor både i Manila och omkringliggande provinser stängdes, stora träd fälldes, 39 inrikesflyg inställdes och nästan all båttrafik stod stilla. Det var strömavbrott i mer än 50 procent av huvudstaden. När vi kom in på undernäringskliniken på Leto under tisdagen var det mörkt och trist, endast vår katastrof belysningen fungerade och alla barnen satt samlade i ett rum och kurade.

Amerikanska Ambassaden evakuerad

Nere vid den fina strand-boulevarden kom det in enorma vågor från Manila-bukten orsakade dels av vindarna dels av högvattnet. För första gången fick man evakuera den amerikanska ambassaden som var omringad av 1 meter vatten.

Den enda hjälp man kan ge drabbade familjer i denna situation är att skaffa fram matpaket till evakuerade. Detta gjordes av Barnmissionen under onsdagens lopp och tacksamheten var stor bland de drabbade över den konkreta hjälpen. Flera områden behövde en insats men i koordination med lokala myndigheter valdes Rodrigues . Paket med 5 kg ris, noodlar, sardiner på burk……packades inne på Leto och kördes ut till folket. Hittills har 600 familjer fått matpaket.

Ett stort och varmt tack till alla er som ställer upp med ekonomiskt stöd och intresse när nöden klappar på. Forsätt gärna stödja arbetet, klicka här.