Svenska

Tyfon raserade Barnmissionens by

Den 8 november 2013 inträffade den största tyfonen i modern tid på Filippinerna när supertyfonen Hayian drog in över de östra delarna av Filippinerna, med aldrig tidigare uppmätta vindstyrkor på över 100 meter i sekunden.

Hustak lyftes av, väggar kollapsade, vindarna piskade upp höga vågor. Havet utanför Tacloban steg sex meter och slet sönder det som inte vinden redan skövlat. Människor som stannat kvar i låglänta områden spolades ur sina hem och drunknade. 16 miljoner människor drabbades av tyfonens framfart och drygt fyra miljoner blev hemlösa. Över 6 000 personer rapporterades döda och nästan 2 000 saknades.

Barnmissionen tog kontakt med Humedica som sände ett första läkarteam samma dag. Teamet lyckades komma ombord på filippinska flygvapnets Herkulesplan till Tacloban, tillsammans med två hjälparbetare från Barnmissionen på Filippinerna. Teamet arbetade dygnet runt med akutvård och utdelning av nödhjälpspaket till över 20 000 människor.

Infrastrukturen var sönderslagen, men Barnmissionens personal gick till fots från Tacloban och till Scandinavian Village, den by som Barnmissionen byggt 23 år tidigare. Hela byn var svårt drabbad. Taken var borta, väggar raserade och skolbyggnaderna så gott som helt förstörda.

Ytterligare ett räddningsteam från Humedica skickades ut, och den här gången var även Bo Wallenberg med.

− Längs vägen från flygplatsen i Tacloban möts vi av en ohygglig stank – likstank. Utmed hela vägen ser jag att man har dragit fram döda människor och lagt dem i vägrenen. Ingen människa är gjord för att se och uppleva detta. Jag kommer att bära med mig bilderna resten av livet, berättar Bo Wallenberg.

− Det blir en chock för mig när jag ser att allt vi byggt upp i Scandinavian Village är fördärvat, 400 hus och tre skolor. Men alla i byn lever. Gud har hållit en beskyddande hand över oss.

Bo Wallenbergs rapporter från Filippinerna uppmärksammades stort i nordisk media. Insamlingen från givare, media och allmänhet slog alla rekord. På bara några veckor samlades 3,9 miljoner kronor in och Barnmissionen kunde återuppbygga 378 bostäder och tre skolbyggnader i Scandinavian Village samt ytterligare skolor i Tacloban.

…..

 I år är det 40 år sedan Barnmissionen startade. Det vill vi uppmärksamma genom att bjuda på glimtar från Barnmissionens historia. Välkommen till Barnmissionens jubileumsfirande i Europaporten, Malmö, lördagen den 28 september kl 19:00.