Svenska

Barnäktenskap ökar kraftigt i pandemins spår

Flera miljoner flickor tvingas till barnäktenskap i pandemins spår. En undersökning från Unicef visar att barnäktenskapen ökar kraftigt när skolor håller stängt och fattiga familjer blir ännu fattigare.

Barnmissionen arbetar för att förhindra barnäktenskap genom utbildning, skolhem och påverkansarbete.

Unicef skriver att uppskattningsvis 13 miljoner fler barnäktenskap kommer att genomföras mellan år 2020 och 2030, än vad man kunnat vänta sig om pandemin och nedstängningarna inte hade bromsat olika satsningar på att förhindra barnäktenskap.

Sveriges Television har uppmärksammat problemet i programmet Vetenskapens Värld, Coronakampens pris.  Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet, säger i SVT-dokumentären:

– Man räknar med att på grund av de här nedstängningarna av skolan så har miljoner små flickor gifts bort. Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats, säger Anna Mia Ekström.

Enligt Unicef-rapporten har pandemin en förödande effekt på familjer, samhällen och ekonomier, med ökad fattigdom och sämre hälsa. Och som vanligt är det de fattigaste som drabbas hårdast.

– Covid-19 driver många familjer in i fattigdom, vilket ökar risken att barnen tvingas till barnarbete och barnäktenskap, skriver Unicef.

Barnmissionens arbete för att förhindra barnäktenskap bygger på att skydda flickorna genom att låta dem gå i våra skolor och bo på våra skolhem. Vi arbetar också för att informera barn och föräldrar om barnäktenskap och dess följder.

Unicefs rapport går att läsa här:

En artikel om SVT:s dokumentär går att läsa här: