Svenska

Obs! 12 juli t.o.m. 28 juli går det ej att få intygen hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Barnfestival på hemmaplan sprider glädje och hopp

Varje år ordnar Barnmissionen en barnfestival för närmare 600 barn i samband med firandet av Barnens dag i Ukraina. Men i år blev firandet annorlunda.

Barnmissionens ledare i Ukraina, Lyudmila Lonyuk, berättar:

– Karantänen i Ukraina fortsätter, och i år kan vi inte samla barn till en festival, men vi vill inte förstöra traditionen. Därför kommer festivalen hem till barnen istället. Under en hel månad åker vi till olika byar, besöker barn och har roligt tillsammans. Givetvis har vi även med oss små presenter till barnen. Barnen förbereder sig genom att rita, dansa och sjunga. De är så isolerade under karantänen och tycker det är jätteroligt med hemmafestivalen.

En av de familjer som besöktes är en mycket fattig familj med sex barn. Pappan har alkoholproblem och båda föräldrarna är arbetslösa. När Barnmissionen kom dit med hemmafestivalen hade barnen ritat en plansch om deras stora dröm om ett liv i kärlek.

– Utan hjälp från Barnmissionen skulle det bli väldigt svårt för familjen att överleva, konstaterar Lyudmila Lonyuk.

Hon besökte också en annan familj med stora utmaningar. Myndigheterna har omhändertagit flera av barnen eftersom föräldrarna, som har missbruksproblem och är arbetslösa, har svårt att ta hand om sina barn. Den yngste sonen har svårt för att lita på vuxna människor och ler nästan aldrig.

– Vi har hjälpt familjen i två år nu, och vi ser att situationen långsamt går mot det bättre. Pojken har börjat lita på vår personal och nu kom han gående för att möta oss när vi kom. Mamman är ofta sjuk, men hon har slutat dricka alkohol och vi hoppas att hon kommer att bli friskare. Vi ber för familjen och tror att Gud har en speciell plan för dem.

I ett annat hem mötte Barnmissionens team en tolvårig flicka med psykiska problem. Hon blir lätt aggressiv och klarar inte av att gå till skolan, men hon älskar djur och leker med dem. Flickans pappa har alkoholproblem och misshandlar både dottern och sin hustru.

– Familjen har fått hjälp i fem år. Varje gång vi kommer blir flickan så glad, hon springer mot oss och vill gärna kramas. Även mamman är så tacksam för hjälpen som familjen får från Barnmissionen. Det är underbart att se dem le och vi önskar flickan allt gott.

Ett fantastiskt mottagande fick Barnmissionen också när de besökte en fembarnsfamilj, som förberett sig för festivalen genom att städa och dekorera sitt hus. Båda föräldrarna arbetar, men de har väldigt låga löner svårt att få ihop ekonomin. För ett år sedan köpte de ett litet hus som de har börjat renovera.

– Det blev också återbesök hos en sexbarnsfamilj som vi har hjälpt under de senaste tre åren. Under den tiden har vi fått se en stor förändring till det bättre. Guds kärlek förvandlar allt, säger Lyudmila Lonyuk.

Barnmissionens satsning på hemmaläger fortsätter. När barnen inte kan komma till Dubechno för att vara med om en veckas sommarläger, kommer missionen istället hem till dem. Under hela sommaren besöker Barnmissionen utsatta familjer i Ukraina och delar ut humanitär hjälp.

Här kan du ge din gåva. Du kan också swisha till 9010802 och märka din gåva: ”Sommargåva”.