Svenska

Barnmissionen på viktigt men farligt uppdrag

Vid flera tillfällen under hösten och vintern har ett team från Barnmissionen i Ukraina rest till byar i Cherson-regionen som drabbats hårt i kriget. De har bland annat delat ut kaminer, mat, kläder, hygienartiklar och leksaker.

Det har varit tuffa resor längs farliga vägar in i ett område där kriget är påtagligt hela tiden. Men faran vägdes upp av att se bybornas innerliga tacksamhet när de fick hjälp från Barnmissionen.

− Många av människorna som vi möter har förlorat nära anhöriga i kriget. Deras hus och hem har förstörts, men de har inte förlorat hoppet om att få leva i fred igen, säger Lyudmila Lonyuk som leder Barnmissionens arbete i Ukraina.

Vasyl är en lokal ledare i en av byarna. Hans by bombades hårt och många hus förstördes. Dagen innan Barnmissionens team kom dit bombades byn igen. Två hus förstördes och två familjer förlorade sina hem.

− Vår by var så vacker, den var som ett hörn av paradiset med sina gröna gräsmattor, fina trädgårdar och floden där vi kunde fiska. Se hur det ser ut nu! Men vi kommer att bygga upp vår by igen, så att våra barn, barnbarn och framtida generationer kan bo och leva här, säger han.

Barnmissionen mötte en kvinna som bodde i ett av de förstörda husen. Lyckligtvis gömde familjen sig i en källare och klarade sig oskadda.

− Jag är så tacksam till Gud att vi klarade oss, det är ett mirakel. Men vi har tuff tid framöver, med att försöka bygga upp huset igen, sade hon.

I en annan by mötte Barnmissionen två tjejer, elvaåriga Alina och Olenka. Alina berättade att när Ukraina återtog byn, som tidigare ockuperats av Ryssland, skickades hon dit från Odessa för att bo i byn tillsammans med sin farmor.

− Livet i Odessa var så tufft, med ständiga explosioner, flyglarm och många långa timmar i skyddsrummen.

Även i byn förekommer både explosioner och det är farligt att promenera eftersom det finns minor kvar.

− Ändå är det inte lika otäckt här som i Odessa. Jag såg när en niovåningsbyggnad rasade ihop efter en raketattack. Det var fruktansvärt.

Under samtalet ljuder ett nytt flyglarm och både tjejerna och Barnmissionens team söker sig till en säker plats. Alina visar på sin mobil var det för tillfället är flyglarm i Ukraina. Både barn och vuxna har sådana appar installerade på sina telefoner.

Olenka berättar om sin skola. Just nu måste hon läsa på distans, men hon drömmer om att få träffa sina klasskompisar öga mot öga igen – en dag när kriget är slut.