Svenska

Barnmissionen satsar i Sydsudan

Foto: Linus och Ellen Klingberg

Nu går Barnmissionen in i ett nytt land. Tillsammans med andra hjälporganisationer och kyrkor ska vi arbeta för fred och försoning i ett av världens fattigaste länder – Sydsudan. Barnmissionens del  handlar om att bygga ett multifunktionellt hus i Kapoeta. Det ska användas till undervisning i veckorna och kyrka på söndagar.

Foto: Linus och Ellen Klingberg

Pingstkyrkan i Jönköping har under flera års tid arbetat i Sydsudan tillsammans med Pingströrelsen i Sudan och Etiopien. Nu har de startat ett stort projekt för fred och försoning i regionen, och bjudit in flera hjälporganisationer att hjälpa till.

Sydsudan är ett av världens fattigaste länder som är svårt härjat av inbördeskrig. Enligt Unicef är 1,2 miljoner barn undernärda och 2,2 miljoner barn går inte i skolan.

Foto: Linus och Ellen Klingberg

– I området finns flera olika folkgrupper som under många år har varit i krig mot varandra. Krigen har lett till att befolkningen lidit oerhört och att det råder brist på nästan allt, berättar Barnmissionens generalsekreterare Bo Wallenberg som besökte området i februari 2019 tillsammans med representanter från flera hjälporganisationer och församlingar.

Nu startar ett stort projekt för att bygga upp skolor och församlingar, arbeta med kapacitetsutveckling, trauma och rehabilitering. Men också att bekämpa fattigdom, gräva brunnar och erbjuda hälsovård. Pingstförsamlingen i Jönköping är motorn i projektet. PMU och Barnmissionen är med, och flera andra hjälporganisationer är på gång att gå in i projektet.

Foto: Linus och Ellen Klingberg

Barnmissionens del är att bygga ett enklare multifunktionellt hus i Kapoeta, på en tomt som projektet har fått av stadens myndigheter. Huset ska användas till enklare skolundervisning i veckorna och kyrka på helgerna för en liten församling som inte har någon lokal att samlas i.

– Bara 20 procent av barnen i området går i skolan och hela 70 procent av befolkningen är analfabeter. Barnmissionens hus kan också användas till utbildning i basal sjukvård, träning av sjukvårdsarbetare, utbildning av lärare och vuxenutbildning, berättar Bengt Klingberg från Pingstkyrkan i Jönköping.

Vill du hjälpa Barnmissionen att hjälpa utsatta människor i Sydsudan? Ge en gåva här.

Foto: Linus och Ellen Klingberg
Foto: Linus och Ellen Klingberg