Svenska

Barnmissionen sprider ljus i krigets mörker

2022 blev ett svart år för Ukraina. Men mitt i allt det mörka fanns ljus – när Barnmissionen spred hopp och glädje till utsatta människor.

Lyudmila Lonyuk, ledare för Barnmissionen i Ukraina, berättar om året som gått:

− 2022 blev ett svart år som dominerades av ett brutalt, känslokallt och blodigt krig. Vi har alla släktingar och vänner som har dött eller sårats. Vi har lärt oss att leva till ljudet av flyglarm, vi har vant oss vid att vara åtskilda från nära och kära och vi har anpassat oss till mörker och kyla. Men vi förenas kring målet att få fred, frihet och oberoende. Vi förenas för att ge våra barn och barnbarn en framtid. Vår slogan ”Tillsammans är vi starka” har blivit mottot för år 2022.

När kriget bröt ut den 24 februari tvingades Barnmissionen i Ukraina snabbt förändra sitt arbetssätt, till att arbeta under krig.

− Vi är så tacksamma till alla givare från de nordiska länderna som ger Ukraina stöd under kriget. Era böner och era gåvor är väldigt viktiga. Vi tror och ber att Gud vill stoppa blodspillan och ge Ukraina fred.

39 lastbilar med hjälp

Under 2022 fick mer än 400 000 personer i Ukraina hjälp från Barnmissionen. Under året skickades totalt 39 lastbilar med humanitär hjälp från de nordiska länderna och från Tyskland. Varje lastbil innehöll ungefär 15 ton hjälp.

− Hjälpen förmedlades till dem som behövde den mest, människor som tvingats på flykt från kriget, barn vars föräldrar kämpar i kriget eller har blivit dödade eller sårade.

Ungefär en fjärdedel av all humanitär hjälp skickades vidare till krigszonerna.

− Barnmissionen har ett nära samarbete med Räddningsverket och lokala myndigheter. Tillsammans med kyrkor har vi också organiserat hjälpsändningar till behövande i krigszonerna.

Hjälp med häst och vagn

Under sommaren, när Ryssland bombade oljedepåer, rådde det stor brist på drivmedel. Chaufförer fick köa i fem-sex timmar för 20 liter bränsle.

− Då tog vi hjälp av cyklar och häst och vagn för att nå ut till människor i nöd. Under hösten förbättrades bränslesituationen, och det blev åter möjligt att köra ut hjälp med bilar och minibussar.

Under början av kriget togs många skolbussar över av myndigheterna, som behövde dem i kriget. När hösten kom och skolorna öppnade blev det svårt för yngre elever som bodde långt från skolorna att ta sig dit. Då skickade Barnmissionen cyklar som samlats in i Norden. Och när kylan och snön kom gick Barnmissionen in och köpte en skolbuss. Våren 2023 köptes också en andra skolbuss in.

− Vi är så tacksamma för denna underbara gåva. Glädjen hos barnen, lärarna och föräldrarna visste inga gränser!

Barnmissionen har utrustat skyddsrum med mat och vatten, men också med stolar, bord, mattor, värmefläktar, hygienprodukter, leksaker, pennor, kritor, ficklampor och ljus. Eftersom barnen ibland måste stanna länge i skyddsrummen är det viktigt att göra dem barnvänliga.

− Vi vill att barnen ska känna sig säkra och distraheras från ljudet av flyglarm och stridsflygplan.

Drev sina får 150 mil

Till Volynregionen i västra Ukraina kom det hela 72 000 internflyktingar. En del stannade några dagar och reste sedan vidare utomlands, andra stannade ett helt år. Men alla behövde hjälp. Missionen hjälpte dem med kläder och skor, möbler, sängutrustning och hygienprodukter, i nära samarbete med sociala myndigheter som administrerar flyktingmottagningen.

Många flyktingar från landsbygden hade svårt att lämna sina hem, där de kanske hade en ko, några grisar samt kycklingar och ankor. De väntade att lämna tills allt runt omkring dem var förstört och det enda som återstod var att fly för att överleva.

− I en by mötte vår personal en bonde som hade drivit en flock med 50 får hela vägen till Volynregionen. Han hade gått 150 mil, passerat frontlinjen, gömt sig i skogar och sumpmarker, men han lämnade inte sina får. När människor flyr kriget för att rädda sina barn, simmar över kalla floder, korsar minfält och ser död, förstörelse och hunger, då är jag så tacksam för all hjälp som vi får från er givare och som vi kan ge vidare till de behövande.

Glädje och hopp till barnen

Barnmissionen arbetar aktivt med att hjälpa barn. Varje vecka ordnas två-tre samlingar för barn, på skolor, sjukhus, flyktingcenter eller ute i byarna. Minifestivaler, barnaktiviteter och tävlingar ska distrahera barnen från att tänka på kriget och oroa sig för föräldrar och släktingar vid fronten. Samtidigt skapar samlingarna hopp och glädje.

− Vi kämpar för varje barns leende och för att åter få se lycka i deras ögon.

Under ett krig förändras situationen hela tiden. Mitt i en barnsamling kan flyglarmet gå, och så måste alla springa till skyddsrummet där samlingen fortsätter.

Under sommaren öppnade Dubechnolägret upp för kortare dag- och helgläger för barn som bor i området. Lägren blev mycket uppskattade. För en kort tid kunde barnen glömma krig, beskjutning och flyganfall. De kunde leka, äta god mat och umgås med vänner, men också läsa Bibeln tillsammans och be för släktingar i kriget.

Jubileum med tårar

Hjälpen till sjukhusen har ökat rejält sedan kriget startade. Antalet patienter har ökat och Barnmissionen hjälper till med medicinsk utrustning, samt med kläder, skor och hygienartiklar till patienterna.

Två gånger i veckan ordnar Barnmissionen tillsammans med kyrkan ett soppkök där de serverar varm mat och distribuerar bröd till hemlösa och flyktingar. Varje gång kommer 120 till 150 personer.

− I oktober firade Barnmissionen i Ukraina sitt 30-årsjubileum. Det var ett jubileum fyllt med tårar. Aldrig hade vi kunnat tro att vi skulle ställa in alla våra planer och istället hamna i ett krig. Men vi ber att Gud ska beskydda oss.

En ö av fred, hjälp och hopp

Under hösten bombades allt fler kraftverk och transformatorer, i Lutsk förstördes den största transformatorstationen. Elen försvann flera timmar varje dag, och det fanns varken internet eller mobiltäckning.

− Det är svårt att arbeta, men Barnmissionen får vara en ö av fred, hjälp och hopp för tusentals människor som drabbats av kriget. Visst gråter vi ibland och faller ihop av trötthet, men vi ber, reser oss upp och går vidare. Gud är med oss, och tillsammans är vi starka.

− Tack vare er, kära givare, har vi kunnat rädda tusentals liv under 2022! Vi är så otroligt tacksamma för all hjälp och stöd. Mer än någonsin känner vi kärleken och omsorgen från våra vänner i Norden, säger Lyudmila Lonyuk.