Svenska

Barnmissionens hus i Sydsudan nästan klart

Barnmissionens bygge i den sydsudanesiska staden Kapoeta är nu nästan klart. I slutet av januari hölls en första utbildning för sjukvårdspersonal i huset.

Huset kallas ”House of Learning”. Det är en multifunktionell byggnad som ska användas till undervisning i veckorna och till kyrka på söndagarna. Bygget är en del av ett större projekt för fred och försoning i Sydsudan, som Pingstkyrkan i Jönköping driver tillsammans med olika hjälporganisationer. Barnmissionens del är att bekosta bygget av huset.

Arbetet med huset går framåt och är nu nästan klart.

− Det som återstår är att måla hela byggnaden, inklusive dörrar och fönster, samt att sätta in glas i fönsterna, berättar Filip Lidström som arbetar som missionär i Sydsudan. Han reste ner i slutet av januari månad för att övervaka slutförandet av bygget.

I slutet av januari hölls en två veckor lång utbildning i lokalen. Det blev en kurs för sjukvårdspersonal med syfte att minska barn- och mödradödligheten i området. Carin och Roland Boij, barnmorska och förlossningsläkare från Jönköping, höll i kursen tillsammans med Lotta Björnler, barnmorska från Örnsköldsvik. De gav både teoretisk och praktisk träning i hur man motverkar de fem vanligaste orsakerna till att mödrar dör i samband med förlossningar.

Kursen kommer att genomföras under två veckor på våren och två veckor på hösten under år 2024 och 2025.

Landet Sydsudan bildades 2011 då Sudan delades i två delar. Inbördeskrig har präglat landet under lång tid, och fyra miljoner människor är flyktingar, inom landet eller i något grannland. Sydsudan är ett av världens fattigaste länder. Enligt Unicef lider hälften av landets befolkning brist på mat och 1,2 miljoner barn undernärda. 2,2 miljoner barn går inte i skolan.