Svenska

Obs! 12 juli t.o.m. 28 juli går det ej att få intygen hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Gröt och hirskakor försörjer barnen

När Mariam Nacoulmas man dog hade hon ingen aning om hur hon skulle kunna försörja sina fem barn. Men tack vare Barnmissionens träning i entreprenörskap har hon nu en liten affär där hon säljer gröt och hirskakor.

Mariam kom i kontakt med Barnmissionen när partnerorganisationen Empe ordnade en informationssatsning om Covid 19 i hennes by, där väldigt få hade tillgång till information via tv eller radio.

Mariam och andra bybor fick också lära sig att tillverka tvål, och fick grundläggande kunskap om hur man startar enklare företag.

Sedan dess tillverkar Mariam egen tvål, både till familjens behov och till försäljning. Hon har också startat upp en enkel affär där hon säljer frukostgröt och hirskakor. Gröten kostar 50 öre till en krona per portion och hirskakorna säljs för 25 öre styck. Men det ger ändå en liten inkomst till Mariam.

− Jag har ett 50-tal kunder varje morgon. Ibland tar gröten slut och jag måste be mina kunder att komma tidigare nästa dag. Jag säljer också små kakor som görs av hirs, frukt och grönsaker. Inkomsten använder jag för att försörja mina barn.

Mariam är också med i en självhjälpsgrupp där medlemmarna sparar tillsammans och kan låna pengar ur den gemensamma sparkassan.

− Jag skulle vilja öka mitt företag och förbättra mitt hus, och steg för steg tror jag att jag kommer att nå mina mål, säger Mariam Nacoulma.