Svenska

Hjälp till barn som utnyttjas sexuellt

ChildSafe är Barnmissionens partnerorganisation som hjälper sexuellt utnyttjade barn och unga i Thailand. Förutom ett stort förebyggande arbete hjälper de barn som drabbas.

En ung flicka i Thailand luras till att klä av sig framför sin dator. Mannen som tvingar flickan till detta, vill sälja bilderna. Han sprider också bilderna till flickans skola. Det leder till att hon skäms så djupt att hon inte vågar gå tillbaka till skolan.

Barnmissionens partnerorganisation i Thailand, ChildSafe, får kontakt med flickan. Hon får hjälp att gå vidare med detta, nätet kring pedofilen dras åt, och flickan och hennes skolklass får bearbeta vad som hänt.

− Vi är glada att kunna ge stöd, då många som utsätts på detta sätt, känt sig tvingade att flytta eller till och med ta sitt eget liv, berättar Ingvar Fredriksson från ChildSafe.

Under de senaste årens pandemi har antalet barn som utnyttjas sexuellt på nätet ökat explosionsartat. Asien är speciellt hårt drabbad av denna exploatering av barn, och problemet finns i alla asiatiska länder.

Men mitt i mörkret ser Ingvar Fredriksson också positiva tecken.

− Förr var det väldigt sällan som någon vågade berätta om övergrepp, om vad som hände bakom kulisserna. Alla visste vad som pågick, eftersom det var så vanligt, men ingen sa något. Nu får vi samtal från unga som berättar om övergrepp, så gott som varje dag. Ibland säger de att deras kompisar är utsatta, men ofta vågar de även berätta om sig själva. Detta ser vi som framsteg, att de vågar berätta, så att vi kan hjälpa, berättar Ingvar Fredriksson.

ChildSafe har ett stort förebyggande arbete. De kommer ut till skolor och undervisar barn om barns rättigheter och att alla har rätt att känna sig trygga i familjen och i samhället.  De arbetar också med att utbilda vuxna som barnen kan fly till och känna sig trygga hos.

Barn som utsatts för övergrepp får hjälp, först och främst genom att ChildSafe lyssnar på dem och står på deras sida. De uppmuntrar dem att gå till polisen och anmäla övergreppen, och de finns sedan med och stöttar barnet eller tonåringen genom hela rättsprocessen och rehabiliteringen.

Barnmissionen har just nu en kampanj för att hjälpa sexuellt utnyttjade barn, genom våra partnerorganisationer i Asien, där problemet är störst. Vill du hjälpa Barnmissionen i kampen mot sexuellt utnyttjande av barn? Ge gärna en gåva via hemsidan. Det går också utmärkt att swisha till 9010802 och uppge ”Sexuellt utnyttjade barn”. Tack för ditt stöd!