Svenska

Hjälp till drabbade i krigszoner

I Kalynivka utanför Cherson i Ukraina har många i civilbefolkningen dött i kriget. Andra har misshandlats, rånats eller utnyttjats. Som om det inte var nog drabbades byn hårt när Kachovka-dammen sprängdes. Vattennivån steg sju meter och 40 hus begravdes i vatten.

Hit åkte Barnmissionen med hjälp.

Barnmissionen i Ukraina har sitt kontor och lager utanför Lutsk i västra Ukraina, ett område som under kriget har tagit emot väldigt många internflyktingar i behov av hjälp. Men Barnmissionen arbetar inte bara där. Tillsammans med myndigheter skickar de också hjälp till krigszoner i östra och södra Ukraina.

När Kachovka-dammen utanför Cherson sprängdes packade Barnmissionen en liten buss som i vanliga fall fungerar som skolbuss. Nu fylldes den med mat, dricksvatten, hygienprodukter och enkla spisar. Barnmissionen fick godkännande från myndigheterna att skicka tre personer med hjälp till Kalynivka i det drabbade området.  

Resan blev svår och farlig. Mitt i natten bombades staden Kryvyi Rih, en stad som bussen passerade. Arsen Sydorchuk från Barnmissionen berättade om rädslan för att befinna sig i en okänd stad under natten, och inte veta var man ska gömma sig när flyglarmet går.

I Kalynivka möttes Barnmissionen med öppna armar, men fick samtidigt höra många hemska berättelser från de människor som fortfarande bodde kvar i byn. Vattennivån hade stigit med sju meter och 40 hus hamnat under vatten, till följd av den sprängda dammen. Men det var långt ifrån första gången som befolkningen drabbades av svårigheter. 70 procent av husen i byn hade förstörts under den ryska ockupationen. Mer än 20 bybor hade dödats. Andra hade rånats, våldtagits eller misshandlats. Livet i byn var fortfarande farligt, för på andra sidan floden var det ockuperat område och stridigheterna var aldrig långt borta.

Byborna var mycket tacksamma för hjälpen. Borgmästaren berättade att Barnmissionen var en av de första att komma med hjälp till staden, och att spisarna från Sverige kändes som en dyrbar skatt.