Svenska

Obs! 12 juli t.o.m. 28 juli går det ej att få intygen hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Hjälp till soptippens barn

Matlagning och undervisning om mat förbättrar hälsan för underviktiga barn på Manilas soptippar.

I utkanten av Filippinernas huvudstad Manila ligger soptippen Sitio Pintor. Vägen hit är livligt trafikerad av sopbilar som kommer för att tömma ut sitt avfall. Så fort de tömt sin last skyndar människor fram. De lever av att sortera soporna. Metaller och plast kan säljas för en liten summa och förhoppningsvis ge mat för dagen till familjen.

Omkring 5 000 personer bor på soptippsområdet. Mammor, pappor och massvis av barn lever i enkla skjul på soptippen, utan vatten och avlopp. Här finns inga skolor eller sjukvårdsinrättningar. Ändå har situationen förbättrats.

− För några år sedan var situationen här ännu sämre. Då var det sopor överallt. Nu sorteras avfallet bättre och de som bor här håller ordning så gott de kan. Det luktar inte heller lika illa som det gjorde förr, berättar Carol Talosig från Barnmissionen. Hon är sjuksköterska och besöker Sitio Pintor flera gånger i veckan tillsammans med sina kollegor från Barnmissionen.

Mammor med barn kan komma till Barnmissionens mobila klinik för att få en grundläggande hälsokontroll. De barn som är kraftigt underviktiga erbjuds att vara med i Barnmissionens 120 dagar långa näringsprogram. Föräldrar och barn samlas tre gånger i veckan i en samlingslokal på området som även används som kyrka. Här får de undervisning om näringsriktig och billig mat. De lagar mat tillsammans med Barnmissionens personal och äter maten tillsammans.

En av deltagarna är Joy med dottern Sofia. Sofia är åtta månader gammal och underviktig. Nu är Joy gravid med sitt andra barn. Hon vet inte riktigt när det är dags för förlossning, men följs upp av Barnmissionens sjukvårdsteam.

Hennes vän Paula deltar också i undervisningen tillsammans med sina två barn, som mumsar på dagens måltid, kyckling, risnudlar, ris och grönsaker.

− Jag är jätteglad för att vara med i näringsprogrammet. Mina barns hälsa blir bättre och det är jag tacksam för, säger hon.