Svenska

Hjälp vid vulkanutbrott på Filippinerna

Foto: Wikipedia

En miljon människor har evakuerats efter ett vulkanutbrott på Filippinerna. Barnmissionen har skickat nödhjälp i form av filtar, sovmattor, hygienutrustning och medicin till 500 drabbade familjer.

Den 12 januari vaknade vulkanen Taal till liv. Vulkanen som ligger på en ö tio mil söder om centrala Manila sprutade upp ånga, aska och stenar. Rökpelaren var mellan 10 och 15 kilometer hög. Flygplatser stängde, skolor och företag fick stängas ner och grå aska föll över stora områden.

Myndigheterna bestämde sig för att evakuera områden närmast vulkanen. Den 21 januari hade en miljon människor fått lämna sina hem och bege sig till 586 olika evakueringscenter. Filippinernas vulkanövervakningsmyndighet höjde risknivån till nivå 4 på en 5-gradig skola. Det innebär att vulkanen riskerar att explodera och få ett stort och farligt utbrott.

Regeringen vädjade om hjälp till de evakuerade, och Barnmissionen på Filippinerna var snabba att svara. De åkte med två fullastade bilar med nödhjälp till tre evakueringscenter. 500 familjer fick filtar, sovmattor, myggnät, hygienartiklar, mediciner och mat.

Barnmissionens team möttes av entusiasm och tacksamhet. En av mottagarna sade: ”Er hjälp ger oss hopp.” Fler hjälpsändningar planeras den närmaste tiden.

Vill du hjälpa Barnmissionen att hjälpa de nödställda? Ge en gåva via Barnmissionens swishnummer 9010802. Uppge ”Vulkanutbrott Filippinerna”.