Svenska

Obs! 12 juli t.o.m. 28 juli går det ej att få intygen hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Maria bakar pajer istället för att ge upp

I den ukrainska byn Afanasiivka utanför Cherson mötte Barnmissionens team en äldre kvinna, Maria. Hon var på väg till kyrkan men stannade gärna för att  prata en stund.

I juni 2023, när Kachovkadammen utanför Cherson sprängdes, steg vattnet runt byn i snabb takt och hamnade 1,7 meter över normalnivån. Hela byn översvämmades, inklusive Marias hus.

När kvinnan berättar kommer tårarna.

− Det som inte redan hade förstörts i kriget förstördes av vattnet. Allt som jag hade byggt upp under många år, det som jag odlat, all min egendom plundrades av ryssarna och det som blev kvar förstördes av vattnet. Jag var så ledsen, det gjorde så ont. Jag ville inte leva längre och planerade att avsluta mitt liv för egen hand.

När vattnet började sjunka undan och Maria kunde ta sig in i sitt hus fick hon se förödelsen. Allt flöt omkring, böcker, foton, hela hennes liv. Men sorgsenheten byttes ut mot ilska och hon bestämde sig för att inte ge upp.

− Jag tänkte att fienderna har förstört min egendom, men de ska inte få förstöra mitt liv. Istället ska jag hjälpa våra soldater med det jag kan. Så jag började baka pajer som jag gav till soldaterna. Jag bakar leverpaj, kålpaj och äpplepaj. När jag bakar glömmer jag hur tufft livet är. Soldaterna blir så glada och berömmer min mat. De har blivit mina pojkar.

Innan Barnmissionens team reste vidare gav de Maria ett matpaket och fick en välsignelse till tack.

− Må Gud välsigna alla människor som hjälper oss. Jag kommer att be för er alla, sade Maria.