Svenska

Nödhjälp till hemlösa på Filippinerna

800 familjer på Filippinerna har fått nödhjälp av Barnmissionen efter att jordbävningar fördärvat deras bostäder.

Det var den 28 oktober som en jordbävning drabbade ön Mindanao på Filippinerna. Efter huvudskalvet kom en lång rad med efterskalv och regionen drabbades också av jordskred och en mindre tyfon.

– Media rapporterade inte så mycket från jordbävningen och vi trodde inte att den gjort så stor skada. Men en av våra anställda kommer från området och han kunde berätta att i ett område hade 80 procent av bostäderna fördärvats helt och invånarna saknade mat, husrum, kläder och mediciner, berättar Archie T Flores, som leder Barnmissionens arbete på Filippinerna.

Barnmissionen bestämde sig för en göra en insats. Personalen packade en container full med tält, vatten, kläder, mediciner, hygienutrustning, mattor, myggnät, husgeråd och matpaket.

Den 16 november kom hjälpen fram till området. För att nå de drabbade byarna körde Barnmissionens team flera timmar upp i bergen, där många vägar hade förstörts av jordskred.

– Till de här avlägsna byarna hade inte Röda Korset och de lokala myndigheterna nått. Vår hjälp var väldigt värdefull. Inte minst tälten var mycket uppskattade eftersom en mindre tyfon dragit fram.

Hjälpen från Barnmissionen räckte till 500 familjer, men matpaketen nådde hela 800 familjer. Och mer hjälp kommer.

– Vi kommer att fortsätta hjälpa människor i de här byarna, där de flesta husen har fördärvats. Behoven är stora, säger Archie T Flores.

Vill du ge en gåva till de drabbade på Filippinerna? Swisha till Barnmissionen på 9010802 och uppge ”Katastrof Filippinerna”.

Rene Gene del Barrio från Barnmissionen framför en raserad skola.