Svenska

Obs! 12 juli t.o.m. 28 juli går det ej att få intygen hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Nu kan Sarah försörja sina barn

Under två år deltog Sarah Kawala i Barnmissionens entreprenörskapsprojekt i Uganda och fick hjälp att starta upp odling och boskapsskötsel. Det förändrade hennes liv totalt. Nu kan hon ge ordentligt med mat till sina sex barn och även betala deras skolgång.

Sarah Kawala bor tillsammans med sin make och deras sex barn. Maken har inte kunnat försörja familjen, och för några år sedan var familjens situation mycket svår. Sarah kunde bara ge sina barn ett mål mat om dagen och de sov på papyrusmattor på golvet, utan täcken och kuddar. För att äldsta dottern skulle kunna börja skolan tvingades Sarahs föräldrar att gå in och betala skolavgifterna.

− Jag led mycket tillsammans med familjen, men tillbringade den mesta tiden med att skvallra med grannarna.

Nu har Sarah helt andra sysselsättningar under dagen. År 2020 kom hon nämligen med i ett entreprenörskapsprogram som Barnmissionens partnerorganisation CFE driver med ekonomiskt stöd från svenska biståndspengar.

Sarah fick lära sig om jordbruk och boskapsskötsel, men också om hur man startar och driver ett eget företag. Hon drömde om att kunna försörja familjen genom odling av kassava och majs samt ta hand om boskap.

Barnmissionen och CFE gav Sarah kassavaplantor. Hon odlade upp ett område och kunde så småningom sälja kassava till ett värde av närmare 1 000 svenska kronor. Pengarna använde hon till att bygga till sitt hus. Senare odlade hon majs som hon sålde. Förtjänsten på cirka 600 kronor använde hon till att lägga tak på huset.

Sarah har också fått två getter från Barnmissionens webbshop. När getterna förökade sig sålde hon killingarna och fick så småningom möjlighet att köpa en ko, som i våras födde en kalv. Kon ger familjen 16 liter mjölk per dag. Sarah säljer tio liter och får därmed en daglig förtjänst på motsvarande 8 kronor. Resten av mjölken används av familjen.

Sarahs företagsamhet har lett till att familjen idag har en helt annat liv än för bara några år sedan. Hon har råd att ge barnen ordentlig mat och betala deras skolavgifter. När hon har sparat ihop mer pengar hoppas hon kunna bygga ett nytt hus, där hon även kan börja med försäljning.