Svenska

Skola i Svedala samlar in pengar till Ukraina

Thomas Tegger är elevrådsordförande för NFU Nils Fredriksson Utbildning i Svedala. Foto: BlueBone Media AB.

Elevrådet vid gymnasieskolan Nils Fredriksson Utbildning i Svedala har startat en insamling till barn och unga i krigets Ukraina. Rotary dubblerar alla insamlade medel. Hjälpen förmedlas via Barnmissionen.

Initiativtagaren och elevrådsordförande Thomas Tegger kom på idén när han satt hemma och såg bilder från det hänsynslösa kriget i Ukraina.

− Jag kände att vi måste kunna göra något för alla barn och unga som far illa i kriget. Vi har ju allt vad vi behöver i form av kläder, leksaker, fritidsintressen och inte minst en trygg tillvaro, men de saknar nu allt, säger han.

Thomas hoppas att skolans elever och personal kommer att stötta insamlingen.

− Jag vill visa att även vi unga engagerar oss och vill hjälpa till. Vi är den första gymnasieskolan som satt igång och jag vill utmana alla andra gymnasieskolor att samla in pengar och visa att vi bryr oss om våra europeiska grannar. Tillsammans blir vi starka och vi är ju framtiden!

Svedala Rotaryklubb valt att stötta insamlingen. De kommer att dubblera det som samlas in på skolan upp till 10 000 kronor.
− Självklart stödjer vi ett så fint initiativ som Thomas och elevrådet gjort. Det är viktigt att visa att vi kan bidra från många olika håll, säger Svedala Rotaryklubbs president Rune Nilsson.

Elevrådet har valt att låta pengarna förmedlas via Barnmissionen.

− Valet var enkelt, eftersom vi vill öronmärka pengarna till barn och unga. Barnmissionen har under många år haft verksamhet för barn och unga i Ukraina. De har alla kanaler och kontakter, och även personal på plats. Detta känns bättre än att bara sätta in på ett 90-konto och vara en i mängden. Vi vill veta att pengarna kommer dit vi vill och gör verkan direkt.

Insamlingen kommer pågå under två veckor. Direkt efter avslutad insamling kommer pengarna att överlämnas till Barnmissionen i Malmö.

En trio som hoppas på en god insamling. Från vänster Rune Nilsson, president Svedala Rotaryklubb, Thomas Tegger, elevrådsordförande NFU, och Alexander Magnusson, rektor NFU. Foto: BlueBone Media AB