Svenska

Soppkök ger mat till hundratals

Två gånger i veckan hjälper Barnmissionen varm mat till utsatta människor i Lutsk, Ukraina. Varje tisdag och fredag kommer mellan 100 och 150 personer till ett soppkök för att få ett mål varm mat. Det är människor i stort behov av hjälp – flyktingar, hemlösa kvinnor, pensionärer, handikappade och arbetslösa.

Arbetet med soppköket genomförs tillsammans med organisationen Way to Life (Livets Väg), som Barnmissionen har samarbetat med i över sju år.

Innan maten delas ut hålls en andakt med bön. Barnmissionen stöttar med biblar som delas ut till människor som vill läsa Guds ord i sitt hem. Barnmissionen har också bekostat mikrofoner och högtalare till andakten samt stora elektriska grytor som underlättar matlagningen.

Vanliga rätter är ukrainsk rödbetssoppa, pasta eller ris med kött samt potatismos med kött. Besökarna får också te och bröd som de kan ta med sig hem och äta nästa dag.

Det finns många exempel på människor som kommit till soppköket under en tid, men sedan lyckats få jobb och kommit tillbaka och tackat för den hjälp som de fått.

En av besökarna, Vitalik, hade tidigare stora problem med alkohol. Men budskapet och gemenskapen vid träffarna påverkade honom och han bestämde sig för att sluta dricka. Nu kommer han till soppköket för att hjälpa till med att bära bord och distribuera bröd.

Soppköket har blivit viktigt för många flyktingar, som ofta måste betala höga hyror för sin bostad och inte har har tillräckligt med pengar till mat. De är så tacksamma för maten de får och att de även kan ta med sig mat hem till sina barn.

För ett par år sedan öppnade Way to Life en liten förskola för tio barn till flyktingfamiljer som brukar komma till soppköket. Barnen får komma till förskolan på vardagar, så att deras föräldrar kan jobba och få in pengar till familjerna. Tack vare ekonomiskt stöd från Barnmissionen får barnen på förskolan mat tre gånger om dagen.