Svenska

Stor Corona-oro i Afrikas folkrikaste land

I Afrikas folkrikaste land, Nigeria, är oron för corona stor. Hittills finns 51 bekräftade corona-fall och ett dödsfall, men siffrorna förvärras timme för timme. Barnmissionen driver entreprenörskapsprojekt i landet genom vår partnerorganisation FLEP. Jonathan Hussaini från FLEP berättar:

– Nigerias sjukvård är väldigt dålig, speciellt på landsbygden. Vad händer om det folkrikaste landet i Afrika, med väldigt bristfällig sjukvård, får stora mängder Corona-fall? Just nu har vi också stora problem med en annan allvarlig sjukdom, Lassafeber, i vår del av landet.

Jonathan Hussaini menar att den ekonomiska effekten av sjukdomen ännu så länge är värre än själva sjukdomen.

– Många familjer är beroende av en daglig inkomst för att överleva, och när alla ska hålla sig isolerade försvinner möjligheten till korttidsjobb. Hur ska deras familjer då överleva och få mat för dagen?

FLEP behöver gå in med ekonomiskt stöd till en del av de nyblivna småföretagarna. De har också gått ut med information till sina kontakter om hur de bäst kan skydda sig från viruset.

– Ett stort problem är att det sprids så mycket felaktig information kring Corona. Som att nigerianer är immuna mot sjukdomen och att viruset inte kan överleva i vårt klimat. Allt detta är falskt, men rykten sprider sig snabbt, speciellt på landsbygden där människor har dålig tillgång till information.

– Snälla, be till Gud att han skyddar oss och att antalet fall begränsas, säger Jonathan Hussaini.

Hjälp Barnmissionen att hjälpa utsatta människor, mitt i en orolig tid. Ge en gåva här eller swisha till 9010802 och märk gåvan ”Corona”. Tack!