Svenska

”Ta en bild på mig!”

Barnmissionen i Ukraina kom nyligen till ett äldrecenter i Lutsk för att hålla en påsksamling. De delade påskbudskapet, och berättade samtidigt om givare i de nordiska länderna som ger generöst för att hjälpa människor i Ukraina.

En man satt lite för sig själv, fundersam och ledsen. Men hans ansiktsuttryck ändrades totalt i samma stund som han fick ett stort matpaket, med över åtta kilo baslivsmedel. Han öppnade matpaketet försiktigt, tryckte det sedan mot sitt bröst, log stort och sade:

”Ta en bild av mig och skicka den till givarna. Jag vill verkligen säga ett stort tack till dem. Barnmissionen gör ett fantastiskt jobb. Det här matpaketet är så värdefullt för mig.”

Det är inte svårt att förstå mannens glädje. Ny statistik säger att nästan 77 procent av alla pensionärer i Ukraina lever i fattigdom och behöver hjälp av sina barn eller släktingar för att klara sig. Äldre människor som inte har släktingar som kan hjälpa dem har det riktigt svårt att få mat för dagen, och de uppskattar verkligen all hjälp som de kan få.

Barnmissionen i Ukraina har under en sex veckor lång påsksatsning nått ut med 1 950 matpaket 1 105 godispåsar, samt kläder, skor och leksaker. Påskmiddagar har ordnats för sjuka människor på tre sjukhus, och tillsammans med kyrkan har de också ordnat en påskfest med middag för hemlösa och fattiga familjer.