Ira tillbaka i Sverige 25 år efter första behandlingen
För 25 år sedan kom Ira Shevchuk till Sverige för att få vård för allvarliga smultronmärken som täckte stora delar av hennes ansikte. I hemlandet fanns ingen behandling att få.
I torsdags förra veckan var Ira tillbaka i Sverige för ett känslosamt överraskningsmöte med läkaren som gav henne livet.
Året var 1994. Bo Wallenberg från Barnmissionen fick under en av sina hjälpresor till Ukraina möta lilla Ira, en tio månaders flicka med stora kärlmissbildningar som täckte stora delar av ansiktet. Iras föräldrar var förtvivlade. Läkarna i Ukraina kunde inte behandla Iras skador, utan hon var dömd att dö.
Då grep Barnmissionen, Aftonbladet och svenska folket in. Aftonbladet publicerade bilder på Ira och drog igång en stor insamling. Ira fick komma till Sverige för vård, tidningarna skrev och Ira blev välkänd i hela landet.
– Det är inte många personer som blivit kända bara genom sitt förnamn, men Ira är en av dem. Alla visste vem hon var, säger Bo Wallenberg, generalsekreterare på Barnmissionen.
Experthjälp i Malmö
På Universitetssjukhuset i Malmö hade läkarna kunskap och utrustning för att behandla Iras allvarliga smultronmärke – hemangiom. Den läkare som var huvudansvarig för Iras behandling var Agneta Troilius Rubin. Hon satte samman ett helt team med specialistläkare för att Ira skulle få bästa möjliga vård. Det teamet blev välkänt långt utanför Sveriges gränser och läkare från många länder fick lära sig mer om hemangiom genom Ira och kärlteamet i Malmö.
– Vi behandlade Ira med laser och gjorde ärrkorrigeringar. Mina kollegor plastikopererade för att ta bort hudrester och så slipade vi ner ärr. Jag är så tacksam för att vi har fått behandla Ira och följa henne genom livet. Det har gett oss så mycket kunskap, säger Agneta Troilius Rubin och tillägger:
– Men det som gör mig ledsen är att hon fick vård så sent, när hennes ena öga var helt igentäppt. Om ögat är igentäppt på det här sättet i mer än en vecka förlorar man synen. Idag kan Ira bara se siluetter med det ögat.
Hemligt återbesök
Det har gått bra för Ira genom åren. Hon är nu 26 år gammal. Hon har utbildat sig till förskollärare och älskar sitt jobb bland barnen på en förskola i Lutsk.
– 2015 fick jag äran att vara med på hennes bröllop. Hennes ukrainska pappa och jag fick gemensamt leda henne fram till altaret. Det var fantastiskt, berättar Bo Wallenberg.
Förra torsdagen var Ira tillbaka för ett hemligt möte i Sverige. Agneta Troilius Rubin skulle gå i pension och hennes kollegor förberedde en överraskning. När hon i torsdags för sista gången skulle möta patienter var Ira på plats. Det blev både glädjefyllt och mycket känslosamt.
– Vilken otrolig överraskning. Jag är helt mållös. Jag har följt Ira sedan hon var barn och vi har en så speciell relation. Hon betyder jättemycket för mig, säger Agneta.
”En extra mamma”
Även för Ira var mötet väldigt känslosamt.
– Agneta är som min extra mamma. Hon vaggade mig som bebis, hon tog hand om mig och hon vågade behandla mig, något som de ukrainska läkarna inte gjorde. Agneta betyder allt för mig, säger Ira Shevchuk.
– Jag är också fantastiskt tacksam till Barnmissionen och till alla svenskar som gett pengar till min behandling, så att jag kunde överleva och få ett vanligt liv. När jag ser bilder på mig själv som liten kan jag knappt förstå att bilderna föreställer mig, tillägger Ira.
Och så avslöjar hon en fantastisk nyhet:
– Jag är gravid! Mot slutet av året ska jag och min man få vårt första barn. Jag ber att mitt barn ska vara friskt och jag tror att med Guds hjälp kommer det att gå bra.
Laser till ukrainskt sjukhus
Genom åren har Ira varit i Sverige flera gånger. Men Agneta har även rest till Ukraina för att dela med sig av sin kunskap. Vid ett par tillfällen har barnsjukhuset i Lutsk fått lasermaskiner skänkta från Sverige. Då har Agneta utbildat de ukrainska läkarna.
Nu går Agneta i pension – i alla fall delvis.
– Jag älskar mitt jobb och människorna här, men jag har fyllt 67 år och då kan jag inte längre jobba kvar som anställd. Däremot kommer jag att hjälpa till som timanställd ibland, för att ta hand om ronden och lära upp de yngre läkarna.
– Men jag hoppas också att få mer tid så att jag kan hjälpa Barnmissionen mer. Och så vill jag resa till Ukraina och träffa Ira igen, säger Agneta Troilius Rubin.
Genom Ira har andra fått hjälp
För Barnmissionen ledde insamlingen för Ira till att organisationens hjälparbete i Ukraina växte kraftigt.
– Ira blev en representant för andra ukrainska barn som behövde hjälp och tack vare henne har vi kunnat vi hjälpa så många fler. Vi hjälper till att utrusta sjukhus och utbilda ukrainska läkare. Genom åren har massvis med barn med liknande skador som Ira kunnat behandlas på sjukhus i Ukraina, säger Bo Wallenberg.
EVA RUDERSTAM
Tiotal barn fick hjälp utomlands
Genom åren har ett tiotal ukrainska barn fått vård utomlands och räddats till livet tack vare Barnmissionen och svenska folket.
Ruslan
Ruslan hade en stor tumör i ögat som spred sig mot hjärnan. Pengar samlades in så att han kunde opereras på ett sjukhus i tyska Frankfurt. Det sjuka ögat gick inge att rädda, men tumörbildningarna hejdades.
Eva
Eva föddes med ett allvarligt hjärtfel. I december 1993 kom hon till Sverige och opererades på Universitetssjukhuset i Lund, tack vare gåvor från givmilda svenskar. Flera komplikationer tillstötte, men Eva blev helt frisk.
Svetlana
Svetlana föddes med urinblåsan utanpå kroppen. Bo Wallenberg hittade henne på ett barnhem i Lutsk och tog henne till Sverige där hon opererades på Östra sjukhuset i Göteborg. Svetlana adopterades av en svensk familj.
Alexander
Alexander föddes också med urinblåsan utanpå kroppen. Han opererades på Östra Sjukhuset i Göteborg och fick sedan uppföljande operationer i Ukraina.