Svenska

Obs! 18 dec t.o.m. 3 jan går det ej att få gåvointygen för webbshopen samt minnes- och högtidsgåvor hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.

Menskoppar – en smart lösning på ett dolt problem

Brist på mensskydd gör att många flickor i tredje världen stannar hemma från skolan när de har mens.

Nu introduceras menskoppar bland flickorna på Barnmissionens skola i Lokichoggio, Kenya.

Ett dolt problem är flickors och kvinnors tillgång till mensskydd i tredje världen. Tyvärr är ämnet ofta skambelagt även om det är den mest naturliga sak i världen.

I Lokichoggio, Kenya, har problemet blivit mycket märkbart då en del av våra skolflickor nu kommit upp i pubertetsåldern. Bindorna är dyra och heller inte bra för miljön. Vi vet att många flickor i tredje världen väljer att stanna hemma från skolan de dagar de har mens då de känner sig osäkra på grund av dåligt mensskydd.

Så vill vi inte ha det. Flickor ska ha samma möjlighet som pojkar att gå i skolan och inte behöva stanna hemma på grund av ett problem som rör oss alla.

”The Cup”

Vår dotter Anna gjorde mig uppmärksam på menskoppen ”the Cup”. Jag fick kontakt med Camilla Wirsén, en svensk eldsjäl som arbetar med The Cup Foundation i Kenya. Hon har tillsammans med sina utbildare introducerat menskoppen i ett flertal skolor i Kenya, med stor framgång.

Vad är det då som är så bra med menskoppen? Det finns många saker. Koppen är gjord av silikon, som är ett medicinskt testat material. Den samlar upp blodet som sedan töms regelbundet, en till två gånger per dag, under perioden. Koppen återanvänds efter avsköljning. Det krävs väldigt lite vatten. Samma kopp kan sedan användas i upp till fem år!

En kopp kostar mellan 200 och 400 kronor, så det finns mycket pengar att spara. Den är lätt att använda för unga flickor såväl som äldre kvinnor. Det blir ju heller inget ”skräp” att ta hand om och därför är den väldigt miljövänlig.

Visade och berättade

Efter långa samtal och många frågor beslöt vi att låta en av utbildarna komma till Loki för att introducera The Cup. Under en vecka träffade utbildaren olika grupper: lärarna tillsammans med Barnmissionens lokala samarbetspartner LEDO, chefer och byledare, våra skolflickor och deras föräldrar, andra kvinnor från stan och även några av de så kallade Raya-flickorna som inte går i skolan.

Det var mycket spännande att se hur intresserade alla blev, kvinnor såväl som män. Utbildaren presenterade det hela mycket proffsigt och när veckan hade gått var det ingen tvekan. Alla var överens: Detta är en smart lösning! Detta vill vi prova!

Dra igång på allvar

En försöksgrupp av kvinnor har fått prova koppen i tre månader och då deras upplevelse är mycket positiv vill vi nu köra igång på allvar. Mer träning behövs dock innan vi delar ut kopparna.

Camilla Wirsén har ett väl utfört program där hon även inkluderar pojkar i utbildningen. De måste också få lära sig hur flickorna har det så att de kan respektera dem, säger hon.

Vår förhoppning är att kunna ge skolflickor kopparna utan kostnad medan kvinnor ska få köpa dem till något reducerat pris.

Den som vill vara med och sponsra en menskopp kan göra det via Barnmissionens webbshop www.barnmissionen.se/shop. Det går också att swisha 200 kronor till Barnmissionens swishkonto 9010802 och uppge ”Kopp”.

BIRGITTA ARNLUND