Svenska

Företag försörjer familjen och uppmuntrar unga

Chimela Ule flyttade till landsbygden och startade en kycklinguppfödning. Nu försörjer han sin familj, men är också en förebild för ungdomar i trakten.

Livet för en arbetslös pappa i Nigeria är hårt. Chimela Ule var en av många unga som kämpade för att hitta ett jobb så att han kunde försörja familjen med tre barn. När han inte lyckades i staden, valde han att flytta till landsbygden.

– Många tyckte att jag var galen eftersom de flesta flyttar åt andra hållet. Men jag såg möjligheterna med bördig jord och ett bra klimat. Och så älskar jag lantbruk, berättar han.

2017 fick han hjälp av Barnmissionens partnerorganisation Flep med att starta upp en kycklinguppfödning. Han hade redan ett stort intresse för djur och natur, men behövde lära sig grunderna i företagande, gå på seminarier om djuruppfödning och träffa erfarna uppfödare som kunde bli hans mentorer.

Uppfödningen gick bra. Chimela flyttade till en plats där verksamheten kunde växa och utökas med en fiskodling. Idag har han 500 unghöns och 500 fiskar. Han har också börjat sälja ägg och föda upp getter och kaniner.

Chimela Ules företag har fått en positiv påverkan på hela byn. Det har gett arbetstillfällen till arbetslösa ungdomar, och många har tagit efter och startat egna företag. Chimela har blivit en förebild.

– Jag engagerar 25 ungdomar i ett projekt som vi kallar ”Unga bönder”. Vi diskuterar lantbruk och livet i byn, men också Guds ord. Jag har förstått att Gud har gett mig en unik möjlighet att hjälpa de unga, berättar han.

Chimela är stolt och glad för att kunna hjälpa människor ut ur fattigdom och hopplöshet, och tacksam till Gud för att han hjälpt honom att bli en fungerande familjeförsörjare.

Vill du stödja Barnmissionens satsning på att utbilda entreprenörer? Ge en gåva genom hemsidan eller genom att swisha till 9010802 och uppge Entreprenörskap.