Obs! 18 dec t.o.m. 3 jan går det ej att få gåvointygen för webbshopen samt minnes- och högtidsgåvor hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.
Menskoppar uppmärksammas på internationella mensdagen
Idag, på den internationella mensdagen, vill vi slå ett slag för att unga tjejer ska kunna gå i skola även under sin menstruation. I Loki, Kenya, delar Barnmissionen ut menskoppar och utbildar lokalbefolkningen i menstruation och personlig hygien.
Vill du hjälpa till så att fler skoltjejer kan gå i skola under mensen. Köp en menskopp i Barnmissionens webbshop https://barnmissionen.se/shop/produkt/menskopp/.
Varje år, den 28 maj, uppmärksammas frågan att kvinnor runt om i världen ska kunna sköta sin menstruation på ett hygieniskt och värdigt sätt.
På Barnmissionens skolor, inte minst i Kenya, ser vi ofta att unga tjejer är borta från skolan några dagar varje gång de har mens eftersom de inte har råd med mensskydd. Därför har vi nu börjat dela ut menskoppar. Menskoppen är gjord av silikon. Den samlar upp blodet och töms regelbundet. Koppen återanvänds efter avsköljning och samma kopp kan användas i upp till fem år.
Så här långt har projektet slagit mycket väl ut. De flickor som fått koppar är mycket nöjda med dem, och närvaron i skolan har ökat.
Att menskoppar är en bra lösning på problemet för flickor i utvecklingsländer slår nu även Lunds universitet fast. Häromdagen presenterades en studie av flickor i Tanzania som fått prova tre olika mensskydd, menskoppar, engångsbindor och tvättbara tygbindor. Utvärderingen visade att menskoppen var det mensskydd som upplevdes mest positivt.
– Resultaten är jätteviktiga. Menskoppen kan verkligen göra en skillnad för tjejers hälsa och möjlighet till utbildning. Den ger dem en chans att inte halka efter och fortsätta prestera efter det att de får mens, säger Sara Gabrielsson, forskare vid Lunds Universitet.
I Barnmissionens webbshop https://barnmissionen.se/shop/produkt/menskopp/ kan man ge bort menskoppar till behövande flickor.
Vill du läsa mer om Barnmissionens arbete med menskoppar i Lokichoggio, Kenya, kan du läsa här:
Vill du veta mer om studien från Lunds universitet finns det information och en video här: http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/menskopp-bidrar-till-battre-skolgang-for-tjejer-i-tanzania,c2529978