Obs! 18 dec t.o.m. 3 jan går det ej att få gåvointygen för webbshopen samt minnes- och högtidsgåvor hemskickade. Det går fortfarande att skriva ut dem själv.
Så påverkar Corona Barnmissionens arbete
Coronakrisen påverkar Barnmissionens arbete i många länder och nya behov dyker ständigt upp i den nya och svåra situation som vi hamnat i. Bland mycket annat behöver vi hjälpa skolbarn som normalt får sin mat i skolan och vi behöver köpa skyddsutrustning till våra anställda.
Har du möjlighet att ge ett extra bidrag? Ge din gåva här.
Så här ser situationen ut i några av våra länder.
Rumänien:
Barnmissionens partnerorganisation Prison Fellowship Romania arbetar bland utsatta familjer, framför allt romer. Andrei Brie skriver:
– Situationen här är inte bra! Vi har ett nationellt nödläge. Alla skolor har stängt i 30 dagar och sjukhusen behöver material.
– Vi arbetar för fullt. Vårt soppkök går på full kapacitet. De tillagar 370 portioner mat tre gånger per dag till de utsatta människor vi arbetar med.
– Våra dagcenter dit barnen kommer efter skolan har stängt ner och vi rekommenderar barnen att hålla sig hemma. Vår personal håller kontakten med dem. Fängelsearbetet är ansträngt just nu. Vi har fått en lång lista på behov från fängelserna.
– Det som vi är i störst behov av just nu är mat, mediciner och sjukvårdsutrustning.
Filippinerna:
Alla skolor i Filippinerna är stängda till och med den 12 april. Hela Luzon-ön, där Manila ligger, är nedstängd och all kollektivtrafik har slutat rulla. Invånarna uppmanas att hålla sig hemma och om möjligt arbeta hemifrån. Det innebär att Barnmissionens personal inte kan ta sig till jobbet. Så här skriver Archie Flores från Children´s Mission Philippines:
– Våra skolor har stängt, men barnen är säkra. Tyvärr har vi också tillfälligt fått stänga ner våra samhällsprojekt.
– I barnbyn (bilden) bor barnen hos sina husföräldrar som vanligt. Vi har personal som besöker barnbyn två gånger per vecka för att se om husföräldrarna behöver någon hjälp. Barnbyn bunkrade mat innan nedstängningen, och husföräldrarna kan fortfarande handla på den närliggande marknaden om det behövs.
Ukraina:
Alla förskolor, skolor och universitet är stängda, och de är många som inte har möjlighet att studera på distans. Lyudmila Lonyuk skriver:
– Tillgången på medicinsk utrustning och mediciner är otillräcklig och därför kan en pandemi vara förödande.
– I Lutsk har alla affärer och marknader, med undantag från livsmedelsaffärer och apotek stängt. Även restauranger, caféer och frisörer har stängt. Vissa företag har stängt, medan andra håller öppet. Nu stänger även stora delar av kollektivtrafiken.
– Barnmissionen fortsätter att hjälpa sjukhusen med mat och betala för behandlingar av svårt sjuka barn från utsatta familjer. Vi köper också in mat till matpaket till utsatta familjer. När barnen går i förskolan eller skolan får de fri skolmat. När där de nu stannar hemma behöver vi hjälpa familjerna med mat.
– En ljuspunkt är att vi efter flera månader äntligen har fått hjälpsändningarna från Sverige godkända och att vi kan börja distribuera hjälpen.
Kenya:
Skolorna i Kenya har stängt och folksamlingar är förbjudna. Även Barnmissionens internat har stängt ner och barnen har skickats hem till sina familjer, med viktig kunskap om hur de ska göra för att minska risken för smitta. Samtidigt har flera av våra utvecklings- och entreprenörskapsprojekt har fått pausa sin verksamhet.
Birgitta Arnlund i Lokichoggio skriver:
– Loki är ju lite isolerat, men det finns en rädsla att viruset ska börja sprida sig okontrollerat. Kakuma flyktingläger tio mil härifrån, med mer än en halv miljon flyktingar, skulle kunna bli en härd för smitta.
– Det är viktigt med upplysning till de som inte kan läsa och skriva och bor ute i bushen. Det florerar redan en massa rykten och myter om viruset. Rayafolket tror att de kan få en injektion mot viruset. Det är otroligt mycket handskakningar här, så att få människor att förstå att det inte är så bra kan vara svårt.
Bangladesh:
Oron för corona är stor i Bangladesh, inte minst på grund av att landet är mycket tättbefolkat och att sjukvården inte är så utvecklad. Så här skriver Mary Minakkhi från Barnmissionens partnerorganisation Agape Social Concern:
– Alla skolor i Bangladesh har stängt fram till den 31 mars. Ännu så länge har vi ändå internatet Home of Peace öppet eftersom vi anser att det är säkrare för barnen att vara här, där vår personal kontrollerar regelbundet barnens hälsa. Vi har undervisat barnen om hur de ska tvätta sig och minska risken för smitta.
– Ett stort problem i vårt land är att många människor inte följer myndigheternas rekommendationer. De ger sig ut även om de har feber, och de är dåliga på att tvätta händerna. Att vistas på allmänna platser är inte säkert, men människor måste gå ut för att ta sig till jobbet eller affären.
– Matpriserna har stigit eftersom vissa affärer har brist på mat, samtidigt som människor börjat hamstra.
Har du möjlighet att ge en gåva för att hjälpa Barnmissionen att hjälpa, runt om i världen i Corona-krisens spår? Ge din gåva här.