Svenska

Sopor blir heminredning

Inuka Arts Venture är en grupp med åtta ungdomar från Kisumu, Kenya, som har startat ett gemensamt företag för att försörja sig själva.

Idén till företaget kom 2019 när en av deltagarnas bror skadade sig på en glasskärva då han lekte i slumområdet där han bor. I området finns mycket sopor på gatorna, och en idé föddes om att ta vara på sopor, skapa konst och starta ett företag som både kan ge en inkomst och göra en tjänst för miljön. Han började samla flaskor, och tog kontakt med vänner som kunde hjälpa honom att starta företaget.

Gruppen samlar skräp på gatan, som glasflaskor och gamla däck, och förvandlar detta till unik heminredning. De tillverkar bland annat plånböcker, sänglampor, dekorerade speglar, tavlor och blomvaser.

I mars 2021 fick gruppens medlemmar gå en entreprenörskapsutbildning som Barnmissionens partnerorganisation I Choose Life håller. Deltagarna fick lära sig grunderna kring varumärke, försäljning, marknadsföring, bokföring och ekonomistyrning. De har nu ett ordentligt bokföringssystem och de har tagit fram reklam för sina produkter, som de kan presentera för kunder.

Med de nya kunskaperna i bagaget har vinsten ökat. Nu ska gruppen registrera sitt företag och samtidigt ta fram flera nya produkter som gardiner och myggnät.

Vill du stödja Barnmissionens satsning på att utbilda entreprenörer? Ge en gåva genom hemsidan eller genom att Swisha till 9010802 och uppge Entreprenörskap.