Svenska

Tomatodling ger hopp för framtiden

För fem år sedan fick Kenneth Kalulu entreprenörsträning av Barnmissionens partner i Uganda. Idag driver han en tomatodling och kör motorcykeltaxi. Han har också blivit mentor till nya blivande entreprenörer.

Kenneth är 29 år och bor i byn Kidhuna Kisege i Uganda. Han är gift och har två barn.

2016 såg Kenneths ekonomiska situation mycket svår ut. Men då fick han komma med i en entreprenörskapsträning som Barnmissionen driver genom sin partner i Uganda, Center For Evangelism.

Utbildningen gav honom praktisk träning i boskapsskötsel och odling, samt kunskaper i att driva eget företag.

– Framför allt fick jag lära mig att det är möjligt att förändra min situation, och jag började se på min framtid med nya ögon, säger han.

Kenneth startade ett kycklingprojekt i liten skala. De pengar han tjänade använde han till att hyra mark och börja odla tomater. Vinsten sparade han så att han år 2018 kunde köpa en motorcykel och börja köra passagerare (boda-boda-taxi) och frakta tomater till marknaden.

Kenneths stora intresse för tomatodling, tillsammans med hans kunskaper och färdigheter, gjorde odlingen allt mer lönsam och intäkterna ökade. 2019 kunde han köpa en andra motorcykel och även en bit egen mark.

Idag ger taxiverksamheten honom en inkomst som täcker familjens grundläggande behov och läkarutgifter för dottern som har ett funktionshinder.

– Jag använder den kunskap jag har fått under entreprenörskursen för att lyfta min ekonomiska standard. Idag kan jag göra upp planer för min och familjens framtid. Jag drömmer om att bygga ett hus och köpa mark så att jag kan ha större odlingar och dessutom starta en kycklingfarm eller grisfarm.

Vill du stödja Barnmissionens satsning på att utbilda entreprenörer? Ge en gåva genom hemsidan eller genom att swisha till 9010802 och uppge Entreprenörskap.