Svenska

Undangömda barn räddades

På en av hjälpresorna till Ukraina, våren 1993, besökte Bo Wallenberg ett barnhem i Lutsk. Han hade hört att 70 barn skulle finnas där, men han fick bara möta 20 av barnen. När han frågade om de andra barnen blev föreståndaren motvillig och ville inte visa upp dem eftersom de var sjuka.

Bo Wallenberg stod på sig och på andra våningen mötte han en förfärlig syn. I sängar utan madrasser låg och satt sjuka barn. Urinlukten slog emot honom. Barnen hade inga blöjor utan fick kissa på sig, direkt i sängen. Barnen hade olika sjukdomar. Några hade Downs syndrom, en flicka hade urinblåsan utanpå kroppen.

I ett hus på gården fanns ytterligare sjuka barn, som gömts undan eftersom de var sjuka. Här fanns en flicka med förkrympt huvud och en pojke med deformerat huvud eftersom hans alkoholiserade far hade slagit honom i huvudet med en hammare.

Bo Wallenbergs förtvivlade bön var: Jesus, det får kosta vad det vill. Jag måste hjälpa de här barnen.

Med på resan var en journalist och fotograf från Aftonbladet. Tidningen startade en insamling som ledde till att flera barn kunde opereras i Sverige och i Tyskland, och att barnhemmet rustades upp så att levnadsvillkoren för barnen blev så mycket bättre.

Svårt sjuka barn gömdes undan och levde under förfärliga förhållanden på barnhemmen i Ukraina.

Sjuka barn fick hjälp med operationer

Under flera års tid kom ukrainska barn med olika sjukdomar till framför allt Sverige för att genomgå operationer. Treåriga Svetlana föddes med urinblåsan utanpå kroppen. Hon kom till Sverige för att operation och blev helt återställd.

Femåriga Ruslan hade en stor tumör bakom ögat som växte inåt och hotade att skada hjärnan. Han opererades i Tyskland och blev helt frisk.

I mars 1994 opererades hjärtsjuka Eva i Lund. Hon föddes med fem allvarliga hjärtfel. Det blev många komplikationer efter operationen och livet hängde på en mycket skör tråd. Men genom duktiga läkare och otaliga förböner blev hon frisk. 2002 blev Eva allvarligt sjuk igen. Läkarna i Ukraina kunde inte göra något. Eva kom till Sverige. Operationen blev svår och hon kämpade för sitt liv på intensivvårdsavdelningen i nästan en månad. Behandlingen blev dyr, men Aftonbladet samlade in stora summor, och Eva blev frisk igen.

Alexander föddes med urinblåsan utanpå kroppen och opererades i januari 1995 i Göteborg. Därefter blev det en uppföljande operation i Ukraina.

Januari 1995 ändrades livet för Ira, som hade ett stort eldsmärke som täckte stora delar av ansiktet. Ira fick genomgå flera laserbehandlingar i Malmö och behandlades i omgångar under flera års tid. Hon uppmärksammades mycket i media. Under flera års tid följde ett kamerateam henne, något som ledde till dokumentärfilmen Kampen för ett ansikte.

Natalia hade drabbats av en allergisk reaktion och mist 60 procent av all sin hud. Tack vare behandling i Malmö kunde hon räddas till livet.

Pengar till operationerna kom bland annat från insamlingar som gjordes av Aftonbladet och Nyhetsmorgon på TV4.

De sjuka barnen som fick hjälp med operationer uppmärksammades stort i media.

…..

 I år är det 40 år sedan Barnmissionen startade. Det vill vi uppmärksamma genom att bjuda på glimtar från Barnmissionens historia. Välkommen till Barnmissionens jubileumsfirande i Europaporten, Malmö, lördagen den 28 september kl 19:00.