Svenska

En hjälpande hand till bostadslösa i Beirut

Foto: Mehdi Shojaeian

På några sekunder förlorade 300 000 människor i Libanons huvudstad Beirut allt. Den enorma explosionen förstörde hem, sjukhus och skolor, och efter explosionen finns det knappt några hela fönster i hela staden.

Tillsammans med Roula Semb-Johansson kommer Barnmissionen samla in pengar för att hjälpa till med att byta fönster och reparera bostäder.

Foto: Anchal Vohra Voice of America

Roula Semb-Johansson är född och uppväxt i Beirut och fick uppleva krig på nära håll.

– Kriget lämnade djupa sår i mig, men jag förvandlade det till en styrka. Jag lider mycket med mitt folk, eftersom jag själv fick lida innan jag flyttade till Sverige 1992. Nu vill jag sträcka ut en hjälpande hand till mitt land, berättar hon.

Efter explosionen har Beirut fått mycket hjälp i form av mat och mediciner. Men det finns ett enormt behov av hjälp med återuppbyggnad, framför allt av krossade fönster och trasiga dörrar.

Roula Semb-Johansson

– Jag vill att människor ska få tillbaka en trygghet i sina egna hem. När hösten och vintern närmar sig blir det kallt för människor att leva i otäta hus. Tyvärr plundras också många hem, och människor utsätts för fara. Målet är att hjälpa de mest drabbade familjerna att säkra sina hem.

Barnmissionen och Roula Semb-Johansson kommer att arbeta genom Roulas kontaktnät. Bland annat blir det ett samarbete med en tv-kanal som gör tv-program för att hjälpa hårt drabbade familjer. Målet är att kunna hjälpa 100 familjer, till en beräknad totalkostnad av 150 000 kronor.

Det är inte första gången som Barnmissionen samarbetar med Roula Semb-Johansson. 2015 fick 400 flyktingbarn i Libanon hjälp med kläder, presenter och aktiviteter. Även 2017 fick utsatta familjer hjälp med kläder och gosedjur.

Vill du hjälpa Barnmissionen och Roula Semb-Johansson att sträcka ut en hjälpande hand till bostadslösa i Beirut? Ge en gåva via Barnmissionens Swish 9010802, plusgiro 901080-2 eller bankgiro 901-0802. Uppge ”Katastrof Beirut”.

Foto: Freimut Bahlo
Foto: Anchal Vohra Voice of America