Svenska

Kurs i entreprenörskap blev starten för framgångssaga

Saawe är både lärare, skolledare, fiskodlare, tegeltillverkare och lantbrukare. Hans historia visar hur en person med visioner kan förvandla ett helt samhälle, om han får stöttning och hjälp att göra verklighet av visionerna.

Saawa bor i Bulanga, Uganda. Han utbildade sig till lärare med en vision om att förvandla barnens liv. Men verkligen kom att överglänsa visionen.

2007, när han precis utbildat sig till lärare, uppmuntrades han att följa med på ett seminarium om entreprenörsträning som Barnmissionens partnerorganisation Centre for Evangelism (CFE) höll för ungdomar och familjeförsörjare från låginkomstfamiljer.

– Jag fick lära mig hur man startar företag, men också hur viktigt det är att spara pengar och använda de resurser man har som startkapital, berättar Saawe.

Saawe hade bara 15 kronor i sparkapital, men han hade motivation och stöd från sin hustru. Och han fick kunskap och värdefull hjälp från CFE, som hjälpte honom in i en spargrupp, beviljade mikrolån och gav honom en mentor.

– Jag hade aldrig tänkt att jag som lärare kunde starta ett företag, men jag hade en vision om att starta en skola, och via ett bibelord fick jag en bekräftelse på att det var rätt. Jag bestämde mig för att använda mitt lilla sparkapital för att starta en skola, utan att ens veta var den skulle ligga.

Saawe fick kontakt med en fastighetsägare, som upplät mark och en liten byggnad.

– Jag startade Saawe Victory School med bara tre elever – min bror, svägerska och svåger.

Sedan dess har verksamheten vuxit rejält. Idag leder Saawe två skolor – en grundskola med 600 elever och en gymnasieskola.

Längs vägen har Saawe stött på många utmaningar, inte minst att få fram alla dokument och tillstånd som krävs för att driva en skola. Det har också varit tufft att få ekonomi till att betala lärarlöner.

– Jag har ofta fått höra att jag inte kan göra det här. Det är inte möjligt. Men jag har en så stark vilja att förbättra samhället och ge barnen en framtid. Entreprenörskursen och mentorskapet har hjälpt mig att få lån och få verksamheten att växa.

Idag är Saawe inte bara skolentreprenör. Han tillverkar tegelstenar, äger en fiskodling och bedriver ett lantbruk med nästan 100 getter. Det är verksamheter som ger arbetstillfällen för byborna. Han är också åttabarnspappa, och tack vare Saawes entreprenörskapsanda kan familjen få mat, skolgång och en ordnad ekonomi.

Saawes livshistoria visar hur entreprenörsträning kan förvandla människor, familjer och samhällen. Barn får skolgång, människor får arbeten. Samtidigt är Saawe en inspirationskälla för sin omgivning.

– Jag var ett gatubarn, men idag är jag en framgångsrik företagare, tack vare kunskaper om entreprenörskap och hjälp från mentorer, säger Saawe.

Vill du stödja Barnmissionens satsning på att utbilda entreprenörer? Ge en gåva genom hemsidan eller genom att swisha till 9010802 och uppge Entreprenörskap.